Πολιτική|23.01.2022 07:00

Κυβέρνηση: Παίζει «άμυνα», ενισχύει το κέντρο και ετοιμάζεται για το… δεύτερο ημίχρονο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με την πανδημία του κορονοϊού να επιμένει και το κύμα των ανατιμήσεων να πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε αυτή τη χρονική στιγμή η κυβέρνηση παίζει «άμυνα». Ωστόσο, επικρατεί η άποψη πως την Άνοιξη η κατάσταση θα βελτιωθεί τόσο στο πεδίο της πανδημίας όσο και της οικονομίας και ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις στο τερέν της πολιτικής.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο παρακολουθούν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων από τα οποία προκύπτει πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν Είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς στα δύο θέματα αιχμής : την πανδημία και την ακρίβεια. Προβληματισμό προκαλεί και το ό,τι τα μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν πως και οι δυο αυτές μάχες - με τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και τις ενεργειακές ανατιμήσεις- θα έχουν διάρκεια και δεν επιβεβαιώνονται οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για γρήγορη έξοδο από το τούνελ.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση εστιάζει στην επόμενη ημέρα και ποντάρει στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας για να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας. Παράλληλα στόχος είναι να προχωρήσει η λεγόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς ένα κεντρώο ακροατήριο.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνουν εκλογικοί σχεδιασμοί, καθώς η πορεία της πανδημίας δεν επιτρέπει μια τέτοια συζήτηση. Η κυβέρνηση μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο υπάρχουν «γαλάζιες» φωνές για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Βέβαια πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο timing, καθώς από τη μία πλευρά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πορεία της πανδημίας και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο παράγοντας οικονομία. Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως στον τουρισμό, όπου - αν δεν υπάρξουν νέες ανατροπές παγκοσμίως στο μέτωπο της πανδημίας - αναμένεται επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Διευθύνων Σύμβουλος του TUI Group Φρ. Γιούσεν σημείωσε πως πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες του ομίλου επισκέφτηκαν την Ελλάδα και ο σχεδιασμός για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων και η… κεντροαριστερή πολυκατοικία

Το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο μια σειρά επιμέρους στοιχείων έχουν χτυπήσει καμπανάκι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο Κίνημα Αλλαγής δείχνει πως μπορεί να «ανακατευτεί» η πολιτική τράπουλα , ενώ μετακινήσεις ψηφοφόρων υπάρχουν και μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με έρευνα της Prorata η ΝΔ χάνει απευθείας προς το ΣΥΡΙΖΑ 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία το 5% .
Μάλιστα στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται πως η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται ψηφοφόρους και από τις δυο πλευρές, καθώς το κυβερνόν κόμμα χάνει προς το ΚΙΝΑΛ 8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 9%. Ουσιαστικά φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα ρευστό σκηνικό, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για το …δεύτερο ημίχρονο και να εστιάζει στην περαιτέρω συσπείρωση των ψηφοφόρων της.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αισιοδοξούν πως η μάχη θα γίνει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής για το κεντροαριστερό ακροατήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κρατήσει το κεντρώο κοινό που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα.

Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα θα ενταθεί το άνοιγμα προς αυτό το κοινό, καθώς στόχος της Νέας Δημοκρατίας παραμένει η αυτοδυναμία. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση - που θα γίνει με την απλή αναλογική - αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία θα υπάρξει εκ νέου προσφυγή στην κάλπη.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλλημένα ταχθεί υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων, που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σημειώνοντας πάντως πως στην κυβέρνηση έχουν ενσωματωθεί «και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα» και κάνοντας άνοιγμα προς το «προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο».

Προς το παρόν στην κυβερνητική πλευρά αναμένουν να δουν αν και στις δημοσκοπήσεις της Άνοιξης θα διατηρηθεί η δυναμική του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση και τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζεται για ένα κρίσιμο συνέδριο στο τέλος Μαρτίου.

ακρίβειαΚΙΝΑΛειδήσεις τώρατουρισμόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΚορονοϊός