Πολιτική|25.01.2022 12:20

Καραμανλής για Αττική Οδό: Θα αποδοθούν ευθύνες και θα επιβληθούν κυρώσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τη συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης για την «ανεπίτρεπτη», όπως τη χαρακτηρίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατάσταση στην Αττική Οδό με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς, ανακοίνωσε πριν λίγο το αρμόδιο υπουργείο.

Με 24ωρη καθυστέρηση καθώς καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου που έχει την αρμοδιότητα για τις υποδομές και τις συγκοινωνίες της χώρας, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη συγκρότηση της επιτροπής.

Ο υπουργός σήμερα θυμίζει ότι το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν.

Πλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του νόμου 4663/2020, προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

«Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται», σημειώνει ο κ. Καραμανλής.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ Κώστας Καραμανλής.

Να σημειωθεί ότι το «ethnos.gr» είχε υποβάλει από τις 5.30 χθες το απόγευμα σχετικό ερώτημα στο υπουργείο, ερώτημα το οποίο διατυπώθηκε στη συνέχεια και από δημοσιογράφους άλλων ΜΜΕ χωρίς έως τώρα που εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση, να λάβει καμία απάντηση.

Νίκος Παππάς: Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε μετά από 30 και πλέον ώρες
«Ο κ. Καραμανλής επιτέλους εμφανίστηκε. Μετά από 30 και πλέον ώρες αποφάσισε να βγάλει μια ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση χωρίς έστω μια συγγνώμη», επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Καραμανλή για την Αττική Οδό.
Ο κ. Παππάς σημειώνει επίσης ότι ο κ. Καραμανλής «Ίσως δεν έμαθε ότι εκτός από την Αττική Οδό:

  • Έκλεισε ο προαστιακός.
  • Έκλεισε ο ΗΣΑΠ.
  • Αποσύρθηκαν λεωφορεία και τρόλεϊ.
  • Έκλεισε η Μεσογείων.
  • Έκλεισε η Κατεχάκη.
  • Έκλεισε η Μαραθώνος.
  • Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας.
  • Εγκλωβίστηκαν χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι, παιδιά και ηλικιωμένοι, στα οχήματά τους.
  • Αποκλείστηκαν επιβάτες τρένων στην Οινόη, στην Τιθορέα, στον προαστιακό Αθήνας – Χαλκίδας.
  • Αποκλείστηκαν ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο.

Τώρα που τα έμαθε και αυτά, μήπως να ενημερώσει και τους πολίτες για το τι έπραξε και τι δεν έπραξε ο ίδιος τις ώρες του επιτελικού χάους»; καταλήγει.

Κώστας ΚαραμανλήςΑττική Οδόςυπουργείο Μεταφορώνειδήσεις τώραΚακοκαιρία Ελπίςκακοκαιρία