Πολιτική|02.02.2019 14:49

Προεκλογική... εκκίνηση στην Κεντρική Μακεδονία

Εύρης Τσουμής

τη λύση του Χρήστου Γιαννούλη, δηµοσιογράφου στην ΕΡΤ3, για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στις επικείµενες αυτοδιοικητικές εκλογές κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε χθες στη σελίδα του στο Facebook ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Είχα σήµερα συνάντηση µε τον Χρήστο Γιαννούλη, στον οποίο πρότεινα να είναι υποψήφιος µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Χρήστο, καλή επιτυχία στον αγώνα για µια δηµοκρατική και προοδευτική Μακεδονία» έγραψε ο πρωθυπουργός στη σελίδα του.

Με την επιλογή του πρωθυπουργού πήρε τέλος η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι για την εξεύρεση ενός υποψηφίου που θα µπορούσε να συσπειρώσει το µέτωπο της Κεντροαριστεράς, προσελκύοντας στελέχη από τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, απέναντι στον συνδυασµό του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Τη φιλόδοξη προσπάθεια ξεκίνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, κάνοντας συσκέψεις µε στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε όλους τους νοµούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Αρχικά έγινε πρόταση στον Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος απάντησε «όχι», ενώ στο τραπέζι έπεσαν σε διάφορες χρονικές στιγµές τα ονόµατα του Αγγελου Τόλκα, πρώην υφυπουργού Επικρατείας επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του Γιώργου Πασχαλίδη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του Κώστα Σηµίτη, χωρίς όµως να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Η τελευταία πρόταση του Μάρκου Μπόλαρη ήταν προς τη δηµοτική σύµβουλο Θέρµης και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Αννα Μίχου, η οποία και αυτή απάντησε αρνητικά.

Τελικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έριξαν στο τραπέζι το όνοµα του δηµοσιογράφου της ΕΡΤ3 Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος κατένευσε. Ο Χρήστος Γιαννούλης ήταν στις εκλογές του 2014 υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ∆ήµο Κατερίνης χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, αυτός που «τρέχει» την υποψηφιότητά του για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο Χρήστος Παπαστεργίου, γραµµατέας της νοµαρχιακής του Κινήµατος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ετοιµάζεται στα µέσα Φεβρουαρίου να ανακοινώσει τα περισσότερα ονόµατα που θα στελεχώσουν τον συνδυασµό του σε κάθε περιφερειακή ενότητα. «Στις προγραµµατικές µας θέσεις θα αποτυπωθεί ένας διάλογος που προηγείται ήδη για την περιφέρεια. Τα στελέχη µας δεν θα είναι βεντέτες, αλλά άνθρωποι µε διαδροµή επαγγελµατική και κοινωνική» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως δεν τίθεται θέµα πειθαρχίας. «Πειθαρχία σε µια κοµµατική απόφαση δεν υπάρχει. Υπάρχει, όµως, σεβασµός στην πλειοψηφία των φίλων και στελεχών του ΚΙΝΑΛ που µου έκαναν την τιµή να είµαι επικεφαλής για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας» προσέθεσε.

Την ίδια στιγµή, ο κ. Παπαστεργίου εντείνει την αντιπαράθεσή του µε τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, στοχεύοντας στο βασικό του επιχείρηµα, πως δηλαδή στη θητεία του καταγράφεται η µεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων.

«Ολο αυτό που παρουσιάζεται προέρχεται από δύο πηγές: το άθροισµα των χρηµάτων αφενός έρχεται από πόρους που έπρεπε να έχουν απορροφηθεί από την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο (έργα, γέφυρες) και αφετέρου από χρήµατα που θα έπρεπε να έχει δαπανήσει το κεντρικό κράτος από τα κλαδικά προγράµµατα και αντ’ αυτού τα δαπανά η περιφέρεια από το περιφερειακό πρόγραµµα για να εξυπηρετήσει έργα υπερτοπικής σηµασίας όπως το µετρό ή οι κόµβοι στην περιφερειακή, που είναι υποχρέωση του κεντρικού κράτους» είπε. «Υπάρχει ένα πολιτικό “win win” του κ. Τσίπρα που εξοικονοµεί πόρους και του κ. Τζιτζικώστα, που χωρίς να κοπιάζει εµφανίζει αυξηµένη απορροφητικότητα, ενώ στην ουσία χάνονται χρήµατα» συµπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου. Ο κ. Τζιτζικώστας, από την πλευρά, του δεν δείχνει να βιάζεται να µπει στον προεκλογικό αγώνα. «Προς το παρόν εµείς προχωράµε τη δουλειά µας στην περιφέρεια, που είναι σηµαντική» τόνισαν στο «Εθνος» συνεργάτες του. Πάντως, ο νυν περιφερειάρχης το διάστηµα αυτό κάνει ραντεβού και έρχεται σε επαφή µε πρόσωπα που θα ήθελε να στελεχώσουν τον συνδυασµό του στις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για παράδειγµα, το προηγούµενο διάστηµα, χωρίς να υπάρξει επίσηµη ανακοίνωση, έγινε γνωστό πως θα δώσει την αυτοδιοικητική µάχη στο πλευρό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος «έπαιζε» για υποψήφιος της Ν∆ στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει να καλλιεργεί ένα υπερκοµµατικό προφίλ, ενώ φροντίζει να κλείνει και τα πολιτικά µέτωπα που είχε ανοικτά. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τζιτζικώστας δεν µετείχε σε κοµµατική σύσκεψη, αλλά φρόντισε να συναντηθεί µε τον πρόεδρο της Ν∆ µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας. Παράλληλα, πριν από δύο µέρες συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη και µε τον πρώην πρόεδρο του κόµµατος Βαγγέλη Μεϊµαράκη, µε τον οποίο είχε κοντραριστεί στο παρελθόν.

ΚΚΕ και ΛΑΕ

Το παζλ των περιφερειακών εκλογών στην Κεντρική Μακεδονία συµπληρώνεται σιγά σιγά µε τις υποψηφιότητες και των υπολοίπων κοµµάτων. Υποψήφια µε το ΛΑΕ θα είναι η ∆έσποινα Χαραλαµπίδου, η οποία στις εκλογές του 2014 είχε εκλεγεί µε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφιος µε την παράταξη του ΚΚΕ θα είναι ο Σωτήρης Αβραµόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος δηµοτικό σύµβουλος στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης µε τον συνδυασµό της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Δημοτικές εκλογέςΘεσσαλονίκηεκλογές