Πολιτική|27.01.2022 12:51

Πρόταση μομφής: Ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή - Η διαδικασία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, αύριο το απόγευμα ξεκινάει συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρα θα λάβει από τη Βουλή τις απαντήσεις για όλες τις υπερβολές και τα ψέματα.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης εκ μέρους του προεδρείου διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι 50 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης, η οποία υπογράφεται από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και το Σύνταγμα η Βουλή, όπως και συνέβη άμεσα διέκοψε τις εργασίες της (εν προκειμένω τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης).

Με δεδομένο ότι η πρόταση θα ξεκινήσει αύριο θα ολοκληρωθεί το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

ειδήσεις τώραΒουλήΣΥΡΙΖΑπρόταση μομφήςΑλέξης Τσίπρας