Πολιτική|28.01.2022 07:19

Πρόταση μομφής: Το πρώτο πραγματικό crash test για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να βρει μια λύση στη (δύσκολη) εξίσωση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Από την μια δεν θέλει να ανέβει στο… άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ταυτιστεί με την κυβέρνηση. Επιθυμεί, με άλλα λόγια, να χαράξει τη δική του στρατηγική, την δική του αυτόνομη πορεία, για να κεφαλαιοποιήσει όσα κέρδισε το Κίνημα Αλλαγής κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στη Χαριλάου Τρικούπη αποφασίστηκε, τελικά, ότι αποτελεί μονόδρομο για το κόμμα να υπερψηφίσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά παράλληλα να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από τη ρητορική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό στη χθεσινή του συνέντευξη ξεκαθάρισε: «Είναι προφανέστατο ότι θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία γνώριζε μέρες πριν ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης, μικρής διάρκειας και ήταν απολύτως απροετοίμαστη. Εδώ θέλω να σας πω κυρία Τσαπανίδου, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνουμε στα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα». Ο ίδιος, δε, εξήγησε ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι μέσω της διαδικασίας να καταθέσει προτάσεις, προκειμένου να μην έρχεται η χώρα κάθε χρόνο αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

Την ίδια στιγμή, όμως, επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, θέλοντας να διαφοροποιηθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» στις εκλογές. Όπως είπε είναι αδιανόητο να μπει η χώρα σε μια εκλογική διαδικασία όταν χάνουμε 100 συμπολίτες μας κάθε ημέρα. Πάντως, τόνισε πως όταν θα γίνουν εκλογές, εμείς θα είμαστε έτοιμοι με μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική… απουσία

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι το γεγονός ότι επειδή δεν είναι βουλευτής δεν έχει δικαίωμα λόγου στην Ολομέλεια. Μπορεί μεν ο Μιχάλης Κατρίνης να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, όμως όπως πολλοί συνομολογούν η απουσία του από τη Βουλή δημιουργεί προβλήματα. Σε περίπτωση «ζωντανού» διαλόγου ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς ο ίδιος θα παρακολουθεί από τα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλής και δεν θα βρίσκεται στην Ολομέλεια για σηκώσει το γάντι. Και, μάλιστα, σε μια κρίσιμη πολιτικά στιγμή, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η πρόταση δυσπιστίας έγινε από τον Αλ. Τσίπρα (και) για το ΚΙΝΑΛ, με δεδομένη τη δημοσκοπική του άνοδο.

ΚΙΝΑΛΑλέξης Τσίπραςπρόταση μομφήςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑκυβέρνηση