Πολιτική|29.01.2022 22:14

Tσίπρας σε κυβέρνηση: Ζητήσατε συγγνώμη αλλά δεν είπατε πού κάνατε λάθος

Newsroom

Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Μετά την ομιλία του Χρήστου Στυλιανίδη, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, επισήμανε ότι ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας,  δεν αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» παρά τη συγγνώμη που ζήτησε.

«Ακούγοντας τον υπουργό κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν ερωτήματα και επειδή εδώ αυτή η διαδικασία δεν είναι παράλληλων μονολόγων έχω ορισμένες ερωτήσεις. Δεν είστε οικουμενικός υπουργός είστε υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις. Είπατε συγνώμη εσείς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σας ακούω επί 20 λεπτά και δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου που κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος γιατί ζητήσατε συγνώμη; Μας είπατε ότι δεν έχουμε ραντάρ. Αυτό είναι το ζήτημα; Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και οι επιστήμονες της χώρας μας που δεν είναι ούτε γαλάζιοι ούτε κόκκινοι ούτε πράσινοι σας διαψεύδουν. Λένε ότι είχαμε ένα μοντέλο που έδωσε επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας της χιονόπτωσης την περιοχή που θα καλύψει και το χρόνο που θα έρθει. Ακόμα και μετεωρολόγοι που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που μας είπε ότι η μετεωρολογική υπηρεσία έπεσε έξω», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εκτός από την Αττική Οδό έκλεισε και η Κατεχάκη και η Μαραθώνος και η Μεσογείων. «Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο να διακόψει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, διότι η εταιρεία που έχει βαρύτατες ευθύνες αλλά λέει. Λέει ότι σας ζήτησε στις συσκέψεις να σταματήσει κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων κι εσείς αρνηθήκατε», τόνισε.

Ή είσαστε κατσαπλιάδες ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη

Την ίδια ώρα, σχετικά με τα 2.000 ευρώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει ρόλο… μεσίτη ή διαμεσολαβητή και λίγο αργότερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρακτικά για τις συσκέψεις εκείνων των ημερών. «Έγιναν συσκέψεις μέσω zoom. Δεν μπορούσατε να πατήσετε ένα record . Ή είσαστε κατσαπλιάδες ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη και αυτό δεν αξίζει τον ελληνικό λαό».

Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στους νεκρούς σε Μάτι και Μάνδρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στον Κ. Μητσοτάκη να είναι λιγότερα προκλητικός. «Την προηγούμενη Δευτέρα χιλιάδες συμπολίτες μας μείνανε εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητα τους όχι στην Αττική οδό στη Μεσογείων στην Κατεχάκη στη λεωφόρο Μαραθώνος για ώρες. Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν;», σημείωσε. «Σε δύσκολες στιγμές ανέλαβα την ευθύνη και παραιτήθηκαν οι υπουργοί. Ζήτησα από τον τότε υπουργό πολιτικής προστασίας που είχε την ευθύνη να καθίσει κάποιες μέρες στη θέση του προκειμένου να είμαστε ασφαλείς ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο γεγονός και μετά να φύγει από τη θέση του. Θα πληρώσετε το τώρα με το ίδιο νόμισμα τα δικά σας καμώματα».

Όσον αφορά στις ευθύνες της Αττικής Οδού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του  δεν υπερασπίζεται καμία ιδιωτική εταιρεία. «Θέλω να σας πω ότι κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο και δεν μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να διαμεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ιδιωτική εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές τις υποχρεώσεις. Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της». Τέλος, χαρακτήρισε αδιανόητο «να μας λέτε σήμερα ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά ή έστω καταγεγραμμένη μία κρίσιμη διάσκεψη που έγινε την Παρασκευή και την Κυριακή με την παρουσία και περιφερειαρχών και άλλων υπουργών», υπογράμμισε.

ΣΥΡΙΖΑΒουλήΧρήστος Στυλιανίδηςπρόταση μομφήςΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα