Πολιτική|01.02.2022 22:08

Μητσοτάκης σε νέους δικαστές: Δυστυχώς στο παρελθόν υπήρξαν ωμές παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στο έργο σας

Newsroom

Την ώρα που στη Βουλή είχαν ανάψει τα αίματα σχετικά με την αρχειοθέτηση του Α. Γεωργιάδη για την υπόθεση της Novartis o Κ. Μητσοτάκης άφηνε αιχμές περί παρεμβάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη.

«Η οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία σας αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου στην εποχή μας, αλλά και συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής ζωής στον τόπο μας. Πολύ περισσότερο όταν, δυστυχώς, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ωμές παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στο έργο σας και συμπεριφορές που πλήγωσαν το κύρος της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους νέους δικαστικούς.

«Οπλισμένοι, λοιπόν, με αυτήν την εμπειρία, θα σας καλούσα και σήμερα να κλείσετε τα αυτιά σας σε οποιαδήποτε απειλή μπορεί να εκτοξεύεται εναντίον σας από κάποιους. Και με τις αποφάσεις σας να πιστοποιείτε καθημερινά την ανεξαρτησία σας», συμπλήρωσε.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της απόδοσης της δικαιοσύνης, προς όφελος των πολιτών αλλά και της οικονομίας. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, στη θέσπιση της πιλοτικής δίκης και στην πολιτική δικαιοσύνη, στις ρυθμίσεις για ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στην ίδρυση ειδικών τμημάτων για υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος στα μεγάλα Πρωτοδικεία αλλά και στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση 250 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή και η αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων.

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών έχει μεταρρυθμιστεί πλήρως χάρη στον πρόσφατο νόμο 4871/2021, μέσω του οποίου κωδικοποιήθηκε μία σειρά οργανωτικών και λειτουργικών παρεμβάσεων, με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου της.

Το πρόγραμμα σπουδών έχει αποκτήσει σαφώς πιο πρακτικό προσανατολισμό χάρη στην θεσμοθέτηση των βασικών διδασκόντων, δικαστικών λειτουργών οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες ημέρες διδασκαλίας και βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν μεγαλύτερη τριβή με τις ευθύνες της έδρας. Αυξήθηκε παράλληλα η διάρκεια της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών στα δικαστήρια, ενώ εκπαιδεύονται από όλους τους δικαστές που έχουν αναλάβει την προετοιμασία τους.

Για τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς προβλέπονται τακτικά υποχρεωτικά και προαιρετικά προγράμματα επιμόρφωσης σε ειδικές σύγχρονες θεματικές, ενώ επεκτείνονται οι διεθνείς εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τα διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή της Σχολής στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Δικαστική εκπαίδευση, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου.

Άλλες παρεμβάσεις αφορούν την ενεργοποίηση της Κατεύθυνσης του Ειρηνοδίκη αλλά και η πολύπλευρη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης, αφενός μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Σχολής μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου μέσω της αύξησης των αποδοχών των σπουδαστών κατά περίπου 30%.

Στην τελετή μίλησαν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής, Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

ΘεσσαλονίκηΚυριάκος Μητσοτάκηςδικαστέςειδήσεις τώρα