Πολιτική|02.02.2022 12:30

Λ. Αυγενάκης για τον θάνατο του 19χρονου Άλκη: «Σύλληψη, δίκη, τιμωρία»

Newsroom

«Σύλληψη, δίκη, τιμωρία»! Με αυτές τις τρεις λέξεις περιέγραψε ο Υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης την συνέχεια της υπόθεσης με τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου οπαδού του Άρη, Άλκη στο Χαριλάου.

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για εγκληματίες και προσέθεσε: «Tα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη συνέβη ένα αποτρόπαιο περιστατικό: η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού παιδιού, εξαιτίας -όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία- της ποδοσφαιρικής ομάδας που συμπαθούσε. Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, η κοινωνία μας θρηνεί για το θύμα, για τον Άλκη Καμπανό, που προσέξτε: δεν προκάλεσε κάποιον, δεν αναμίχθηκε σε οποιαδήποτε οπαδική διαφορά, δεν βρέθηκε καν εντός ή πέριξ ενός αθλητικού γεγονότος. Περπατούσε αμέριμνος με τους φίλους του!»

Κατά τον ίδιο η πολιτεία έχει στείλει σαφές μήνυμα αυστηροποιώντας το πλαίσιο για την οπαδική βιά και συμπλήρωσε ότι καμία πράξη βίας δεν είναι ανεκτή και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη. «Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών. Κι απορρίπτονται από την κοινωνία όσοι -εις το όνομα του αθλητισμού και των τάχα διαφορών- μπορεί να τον επικαλούνται προσχηματικά για να δικαιολογήσουν τα ειδεχθή ένστικτά τους και τις έκνομες πράξεις τους». Δίνοντας, δε, στοιχεία για τη βια στα γήπεδα υπογράμμισε ότι 2021 καταγράφηκαν 118 περιστατικά, με τα περισσότερα εξ αυτών (72) να έχουν σχέση με το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. « Η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις και είναι καταδικαστέα από όλους μας»», κατέληξε ο Λ. Αυγενάκης με τα κόμματα να καταδικάζουν το περιστατικό.

Καταδική από Καλλιάνο και Μάρκου

Ο Γιάννης Καλλιάνος, εκ μέρους της ΝΔ, δήλωσε σοκαρισμένος με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου και ξεκαθάρισε ότι «Τα συλλυπητήρια μας δεν αρκούν, οι ευχές μας να μην ξαναγίνει αυτό δεν φτάνουν. Ως πολιτεία και ως κοινωνία, πρέπει να επιδείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ώστε ο Άλκης, που τον σκότωσαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μια συγκεκριμένη ομάδα, να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της βαρβαρότητας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου έκανε λόγο για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο όπως είπε αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που οφείλει να μας προβληματίσει και να αποτελέσει αφορμή για να μπει ένα οριστικό τέλος». «Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι ιδιοκτήτες ομάδων οικοδομούν προσωπικό στρατό για να ασκήσουν εξουσία πολιτική, την οποία έχουμε δει πολλές φορές να εκδηλώνεται και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα να το ανατρέψει αλλά πολλές φορές εμφανίζει μια συνένοχη ουδετερότητα», είπε επίσης.

ΘεσσαλονίκηΛευτέρης ΑυγενάκηςΒουλήειδήσεις τώραοπαδική βία