Πολιτική|03.02.2019 14:06

Ζαχαράκη στο Έθνος: Δεν κάνουµε µεταγραφές, οι πόρτες µας είναι ανοιχτές

Σπύρος Μουρελάτος

Προσκλητήριο προς «όλους τους Ελληνες, ό,τι και αν ψήφισαν χθες ή προχθές», απευθύνει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι το κόµµα δεν ενδιαφέρεται για µεταγραφές. Αναφερόµενη στα φιλολαϊκά µέτρα της κυβέρνησης, η κυρία Ζαχαράκη αντιτείνει πως «φιλολαϊκή είναι η πολιτική που δίνει καλά πληρωµένες δουλειές µε πλήρη απασχόληση και προοπτική».

Η Νέα ∆ηµοκρατία εµµένει στα αρνητικά της Συµφωνίας των Πρεσπών και τονίζει ότι ήδη παραβιάζεται από τα Σκόπια. Γιατί, λοιπόν, δεν διερευνά τρόπους ανατροπής της; Ποια είναι τα πραγµατικά περιθώρια άµβλυνσης των προβληµατικών σηµείων της;

Ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ευαίσθητο θέµα του «Σκοπιανού» υπήρξε από την αρχή µέχρι το τέλος απολύτως εσφαλµένος και ζηµιογόνος για τα εθνικά συµφέροντα. Από την πρώτη στιγµή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αντί να επιδιώξει την εθνική συνεννόηση, επέλεξε τη µυστική διπλωµατία και την οδό του διχασµού. Και κατέληξε στο τέλος σε µια Συµφωνία που ανατρέπει πάγιες εθνικές θέσεις και δηµιουργεί µια επικίνδυνη ρωγµή στα εθνικά συµφέροντα. Το ακόµη χειρότερο είναι ότι φτάνει ήδη ο κ. Τσίπρας να προσβάλλει δηµόσια απέναντι στους διεθνείς συνοµιλητές του τον ελληνικό λαό και τους Ελληνες πολίτες, επειδή αρνούνται αυτό που µια ευκαιριακή πλειοψηφία του επέβαλε, δηλαδή η λέξη Μακεδόνας να περιγράφει στο διεθνές στερέωµα τους πολίτες και τον λαό της χώρας που βρίσκεται πέρα από τα σύνορα της χώρας µας. Ενώ την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας «κάνει τα στραβά µάτια» στον κ. Ζάεφ, που ήδη την εποµένη της κύρωσης της Συµφωνίας από την ελληνική Βουλή µιλάει δηµόσια για «∆ηµοκρατία της Μακεδονίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεκάθαρο στην οµιλία του στη Βουλή ότι η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν πρόκειται να απεµπολήσει το δικαίωµα της χώρας να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της γειτονικής µας χώρας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειµένου να διασφαλίσει ότι καµία πρακτική ή συµπεριφορά, βασισµένη στη Συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, που θίγει τα εθνικά συµφέροντα δεν θα γίνει ανεκτή.

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί πως το Σκοπιανό ανέδειξε πλήρως την ακροδεξιά στροφή του κόµµατός σας. Τι απαντάτε;

Η Νέα ∆ηµοκρατία βρίσκεται πάντοτε σε ανοιχτό µέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά, όπως βρίσκεται πάντοτε σε ανοιχτό µέτωπο µε τα άκρα κάθε είδους. Και δεν είναι, βεβαίως, η δική µας παράταξη που έχει να δώσει εξετάσεις για την καταδίκη των άκρων, την καταδίκη της βίας και την προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της Κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας. Μαθήµατα ή υποδείξεις δηµοκρατικού και θεσµικού ήθους δεν δεχόµαστε από κανέναν. Και πολύ περισσότερο από τους υποστηρικτές του καθεστώτος Μαδούρο που όχι µόνο δεν βρήκαν µία λέξη να καταδικάσουν ένα αιµοσταγές καθεστώς, που µετράει σαράντα νεκρούς µόνο τις τελευταίες ηµέρες, αλλά και οι ευρωβουλευτές του οποίου επέλεξαν να µειοψηφήσουν στην ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, µε την οποία απαιτεί την άµεση διενέργεια τίµιων δηµοκρατικών εκλογών στη Βενεζουέλα.

Πώς σκοπεύει η Νέα ∆ηµοκρατία να σηµατοδοτήσει την επικυριαρχία της στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, όπως επιµένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ποιο είναι το σχόλιό σας στις αιτιάσεις του Κινήµατος Αλλαγής και του Ποταµιού ότι βολιδοσκοπείτε στελέχη τους;

Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι η πολιτική και κοινωνική δύναµη που εκφράζει τον µεσαίο χώρο. Τους πολίτες που, έστω και αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, τους ενώνει ένα κοινό όραµα για το µέλλον. Καλά σχολεία για τα παιδιά των Ελλήνων, καλές και καλά αµειβόµενες δουλειές για όλους και κυρίως τους νέους, καλή δηµόσια υγεία, στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αξιοκρατία, ασφάλεια, προστασία των αδυνάµων, θεσµική οµαλότητα, δηµόσιος λόγος µε ήθος. Και το κυριότερο: αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια ατοµική και αξιοπρέπεια συλλογική, εθνική.

Για την παράταξή µας οι πολίτες δεν είναι ούτε οµάδες ούτε χώροι. Οι πόρτες µας είναι ανοιχτές, όπως ανοιχτές είναι και οι ιδέες µας. Όµως, εµάς δεν µας απασχολεί η λογική των µεταγραφών. Η λογική αυτή αφορά άλλους. Απευθυνόµαστε σε όλους τους Ελληνες πολίτες, ό,τι και αν ψήφισαν χθες ή προχθές. Και ζητάµε την εµπιστοσύνη και ψήφο τους για ένα µέλλον υπέρβασης και αλλαγής.

Σας ανησυχεί η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίµου µέσω της νοµοθέτησης φιλολαϊκών µέτρων; Πώς σκοπεύετε να την αντικρούσετε;

Οι επικοινωνιακές αντεπιθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ελάχιστα αφορούν την πραγµατικότητα και τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν καθηµερινά το τίµηµα για τα τέσσερα χαµένα χρόνια της χώρας, από το 2015 µέχρι σήµερα. Η Ελλάδα που αφήνει ο κ. Τσίπρας είναι µια Ελλάδα που αντί να σηκώνει κεφάλι, πορεύεται µε κοµµένα τα φτερά. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, ένας στους τρεις Ελληνες ζει σήµερα στη φτώχεια. Τρεις στους δέκα Ελληνες έχουν δυσκολία να πληρώσουν το ρεύµα, ένας στους τέσσερις Ελληνες δεν µπορεί να έχει θέρµανση, τέσσερις στους δέκα έχουν δυσκολία να πληρώσουν την ιδιωτική συµµετοχή στα φάρµακά τους. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της «Εργάνης», στην αγορά εργασίας κυριαρχούν οι µορφές µερικής και περιοδικής απασχόλησης και υποχωρεί η πλήρης απασχόληση.

Επτά στους δέκα ανέργους είναι µακροχρόνια άνεργοι, ενώ µε τον ρυθµό αποκλιµάκωσης της ανεργίας επί των ηµερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φτάσουµε στα προ κρίσης επίπεδα απασχόλησης το 2030. Ενώ την ίδια ώρα οι µικροµεσαίοι στενάζουν κάτω από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ευκαιριών. Είναι, λοιπόν, η ίδια η πραγµατικότητα που καταδεικνύει ότι η φιλολαϊκή πολιτική δεν ασκείται µε όρους επικοινωνίας ή πυροτεχνηµάτων. Φιλολαϊκή είναι η πολιτική εκείνη που δίνει καλά πληρωµένες δουλειές, δουλειές µε πλήρη απασχόληση και προοπτική. Είναι η πολιτική που δίνει αξιοπρέπεια και ευκαιρίες στους πολίτες και που θα δηµιουργεί τους πόρους που θα στηρίζουν µόνιµους και αποτελεσµατικούς θεσµούς κοινωνικής προστασίας για τους αδύναµους συµπολίτες µας.

\Αυτοδυναµία ή κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιοι θα µπορούσε να είναι οι δυνητικοί σύµµαχοι µιας αυριανής κυβέρνησης της Ν∆;

Η Νέα ∆ηµοκρατία στοχεύει σε µια ευρεία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα στηρίξει την εποµένη των εκλογών ένα αποφασιστικό πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων, µε στόχο η χώρα να αφήσει πίσω της την εποχή της παρακµής και να ανοίξει µια νέα σελίδα. Συγχρόνως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τη µεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συνεννόηση στα κρίσιµα ζητήµατα που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία.

Είναι, βεβαίως, σε εµάς ξεκάθαρο ότι µε τις δυνάµεις που υπηρέτησαν και συνεχίζουν µέχρι την τελευταία ώρα να υπηρετούν τον τυχοδιωκτισµό και τον διχασµό δεν είχαµε, ούτε θα µπορούσαµε να έχουµε κοινή πορεία. Είµαστε βέβαιοι ότι οι Ελληνες πολίτες θα επιλέξουν µε την ψήφο τους ένα µέλλον πολιτικής και κοινωνικής οµαλότητας και σταθερότητας.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Νέα ΔημοκρατίαΣόφια Ζαχαράκησυνέντευξη