Πολιτική|04.02.2022 09:42

Μηταράκης για νεκρούς μετανάστες στον Έβρο: Δεν πλησίασαν ποτέ τα σύνορα

Newsroom

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης απέρριψε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τους νεκρούς μετανάστες στον Έβρο τονίζοντας πως οι άνθρωποι αυτοί δεν πλησίασαν ελληνικό έδαφος.

«Κάθε υπόνοια ότι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα είναι ανυπόστατη. Έχουμε εξετάσει το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν στην Τουρκία με κάποιο τρόπο, πλησίασαν τα σύνορα χωρίς να τους ελέγξει η αστυνομία της Τουρκίας παρότι η Τουρκία έχει υποχρέωση από το Διεθνές Δίκαιο να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς, κάπου κατασκήνωσαν. Περίμεναν να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να πλησιάσουν το ποτάμι. Είναι τραγικό το περιστατικό και μ' αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε. Καθώς περιμένανε να περάσουν στην Ελλάδα, δυστυχώς, λόγω του ψύχους χάσανε τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πλησιάσανε ποτέ τα σύνορα. Δυστυχώς, έχει συμβεί πάρα πολλές φορές άνθρωποι να περάσουν τα σύνορα και να χάσουν τη ζωή τους από το ψύχος και σε ελληνικό έδαφος», είπε και συνέχισε, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στο OPEN:

«Οι συνθήκες εκεί πάνω είναι πάρα πολύ δύσκολες. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι πρέπει να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Και οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, άνθρωποι που δεν είναι από την Τουρκία, είναι από τρίτες χώρες σε καμία περίπτωση δεν διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και γι' αυτό δεν δικαιολογείται η προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας. Από την άλλη η χώρα μας έχει σώσει εκατοντάδες ζωές και το λιμενικό και η αστυνομία».

«Η Ελλάδα μπορεί και φυλάσσει τα σύνορά της με τέτοια αποτελεσματικότητα που η Τουρκία έχει απωλέσει τη διπλωματική της δύναμη»

«Να σας πω ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας; Η Τουρκία υπέγραψε επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας από την οποία η Τουρκία πήρε πάρα πολλά ανταλλάγματα. Τα τελευταία δύο χρόνια με την εργαλειοποίηση στον Έβρο δεν εφαρμόζει επαρκώς αυτή τη συμφωνία. Αλλά επειδή η Ελλάδα μπορεί και φυλάσσει τα σύνορά της με τέτοια αποτελεσματικότητα η Τουρκία έχει απολέσει τη διπλωματική της δύναμη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η Τουρκία όπως έκανε παλιά να επιβάλει τους όρους της στην ΕΕ με αντάλλαγμα το μεταναστευτικό γιατί η χώρα μας μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ την 1η Μαρτίου του 2020 εφαρμόζουμε μία αυστηρή πολιτική στα σύνορα απόλυτα σύννομη με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο η οποία οδήγησε κατά 90% στη μείωση των ροών πέρσι. Άρα λοιπόν οι προσπάθειες της Τουρκίας τώρα που βρίσκεται σε εσωτερικές δυσκολίες να εκμεταλλευτεί το μεταναστευτικό προς την Ευρώπη έχει πέσει στο κενό και φαίνεται η νευρικότητά της όπως φαίνεται στις δηλώσεις Ερντογάν και Σοϊλού», ανέφερε στη συνέχεια.

ΤουρκίαΈβροςΝότης Μηταράκηςμεταναστευτικόειδήσεις τώραμετανάστες