Πολιτική|10.02.2022 18:49

Τουρκία: Για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών μιλά και το υπουργείο Άμυνας

Μαρία Ζαχαράκη

Επισημαίνοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας και της «ΤΔΒΚ» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου, σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και τη συμφωνία συμμαχίας, η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι όλα τα προβλήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και την καλή θέληση και ανέφερε ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες για την επίλυσή τους στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική ρητορική»

«Παρόλες τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, την υποκίνηση και τις παράνομες ενέργειες και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της Τουρκίας ως απάντηση στις εκκλήσεις μας για διάλογο. Η Ελλάδα διέπραξε 229 παραβιάσεις κατά των αποστρατικοποιημένων νησιών με το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία το 2022.

Επιμένει η Τουρκία για αποστρατικοποίηση των νησιών

Επιπλέον, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τις Συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες κατά παράβαση των προαναφερθεισών συνθηκών συνιστούν «ουσιαστική παραβίαση» των εν λόγω συμφωνιών. Μεταφέρουμε αυτό το θέμα περί της παρανομίας της Ελλάδας στους συνομιλητές μας σε όλες τις πλατφόρμες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αναλαμβάνονται απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσω της διπλωματικής οδού κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάση των Ελλήνων στρατιωτικών, που παραβιάζουν την αμοιβαιότητα. Η απαιτούμενη απάντηση δίνεται με την πάροδο του χρόνου», σημείωσε η εκπρόσωπος.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη στάση και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα μέρη στα προβλήματα και να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των ειρηνικών μεθόδων και στις σχέσεις καλής γειτονίας, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η Καρά είπε επίσης ότι οι Έλληνες προσκλήθηκαν για τον 4ο γύρο συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για άλλη μια φορά κι ότι περιμένουν την αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα.

«Μόνη λύση τα δύο κράτη στην Κύπρο»

Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αντιθέτως, είναι ένας ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος για τους φίλους και τους εταίρους της.

«Ελπίζουμε ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός θα επωφεληθούν από τα πλούτη της περιοχής και θα ζήσουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια και ότι το Αιγαίο θα γίνει θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της ΤΔΒΚ στο νησί. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή μια λύση με τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα. Όλα τα μέρη έχουν δει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα. Δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο.

Η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση όχι μόνο θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού, αλλά θα αποτρέψει και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια νομική βάση και κάλυψη τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς επίσης θα εμποδίσει τις προκλητικές ενέργειες κατά των θρησκευτικών ευαισθησιών. Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο»

αποστρατικοποίησηειδήσεις τώρατουρκικό υπουργείο ΆμυναςΚύπροςνησιάΤουρκία