Πολιτική|14.02.2022 15:30

Ουκρανία: Σε συναγερμό η Αθήνα για τους Έλληνες πολίτες - Σχέδιο ΓΕΕΘΑ για απομάκρυνση

Newsroom

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή δύο Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί από πυρά Oυκρανών στρατιωτών ενώ ακόμα δύο τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει ήδη με έκτακτη ανακοίνωση από όλους τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, ενώ από του υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι όλοι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στη χώρα έχουν επιστρέψει.

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για απομάκρυνση Ελλήνων από την Ουκρανία

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το OPEN, τις τελευταίες ημέρες έχει καταρτιστεί σχέδιο από τις Ένοπλες Δυνάμεις για μαζική απομάκρυνση των Ελλήνων από την Ουκρανία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις εξελίξεις.

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με ειδικό κλιμάκιο από το ΓΕΕΘΑ, ενημέρωσαν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αλλά και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το εν λόγω σχέδιο που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης Ουκρανίας και Ρωσίας στα μεταξύ τους σύνορα και αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη στο OPEN, από το ΓΕΕΘΑ υπάρχει σχεδιασμός που αφορά σε χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν στην ανατολική Ουκρανία. Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς μέχρι και το Ντονιέτσκ υπάρχουν περισσότερα από 40 ελληνόφωνα χωριά τα οποία ήδη βρίσκονται σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης σύσκεψης, δόθηκε και η εντολή στους Έλληνες της Ουκρανίας για να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα και να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης πως μειώθηκε το προσωπικό της πρεσβείας στο απολύτως απαραίτητο, ενώ τονίζει πως ενισχύεται το προσωπικό στο προξενείο της Μαριούπολης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο. Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

  • Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE 
  • Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
  • Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
  • Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr
  • Ιστότοπος:  http://www.mfa.gr/kiev» 

Επέστρεψαν στην Ελλάδα 20 εκπαιδευτικοί, που υπηρετούσαν με απόσπαση

Με τη συνδρομή των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ελλάδα 20 εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρετούσαν σε σχολεία της Ουκρανίας. Οι εκπαιδευτικοί, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, θα συνεχίσουν να παίρνουν τον μισθό τους έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και μπορέσουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Οι εκπαιδευτικοί απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή στα δύο υπουργεία και στους φορείς οι οποίοι συνέβαλλαν στην επιστροφή τους, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και ευαρέσκειά γιατί όπως αναφέρουν: «Με πρωτόγνωρο επαγγελματικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον ενήργησαν αστραπιαία μέσα στη λαίλαπα της στρεσογόνου κατάστασης που βιώσαμε όλες και όλοι τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, προσφέροντάς μας ουσιαστική στήριξη και επιλύοντας με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα της ομαλής μετακίνησης μας στην Ελλάδας. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας γιατί αποτελεί την "ομπρέλα" προστασίας για εμάς εδώ στην Ουκρανία διαμέσου του Πρέσβη μας στο Κίεβο, Βασίλη Μπορνόβα».

Εδώ σκοτώθηκαν οι δύο Έλληνες ομογενείς

Στο χωριό Γράνιτνα, στην περιοχή του Ντονιέτσκ, το οποίο είναι και σημείο επαφής στην Ανατολική Ουκρανία σκοτώθηκαν οι δύο Έλληνες ομογενείς από τα πυρά ουκρανών στρατιωτών. Το χωριό απέχει 62 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, η οποία έχει μεγάλη ελληνική κοινότητα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ουκρανικών ΜΜΕ, το συμβάν έλαβε χώρα σε καφετέρια. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν έπειτα από διαπληκτισμό «για ασήμαντη αφορμή», όπως εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του.  Σύμφωνα με πληροφορίες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία στρατιώτες συνελήφθησαν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των αρχών. Επίσης κατασχέθηκαν τα όπλα τους.

 

Δείτε που βρίσκεται το χωριό στο χάρτη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της Ε.Ε. για την Ουκρανία

Με αμείωτη ένταση ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία. Παρόλο που η Ρωσία διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία , οι ΗΠΑ επιμένουν πως το ενδεχόμενο εισβολής μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον συντονισμό των κρατών - μελών.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργοί Οικονομικών της G7, απείλησαν τη Ρωσία για «μαζικές» οικονομικές συνέπειες εάν επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι λόγος για σοβαρή ανησυχία. Εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, τονίζουμε την ετοιμότητά μας να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να στηρίξουμε την ουκρανική οικονομία», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.

«Η όποια περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με γρήγορη, συντονισμένη και δυναμική απάντηση», πρόσθεσαν. «Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε συλλογικά οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία». Η κυβέρνηση της Βρετανίας από την πλευρά της, ετοιμάζεται για την εκπόνηση ενός πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας.

ΟυκρανίανεκροίΓΕΕΘΑΡωσίαθάνατοςυπουργείο ΕξωτερικώνΈλληνες