Πολιτική|16.02.2022 20:36

Δένδιας: «Θερμό επεισόδιο» με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία για το casus belli

Newsroom

«Θερμό επεισόδιο»  μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων και το casus belli. 

Ο κ. Δένδιας παρεβρέθη σε συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων μιλώντας για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτες και επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί την Ελλάδα με casus belli από το 1995, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον τούρκος πρέσβη στη Νορβηγία και ο οποίος ενοχλημένος ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει όσα κάνει ως απάντηση σε «μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας, επικαλούμενος τη συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Πρόσθεσε δε ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της. 

Άμεση και ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος εξήγησε ότι τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.

To επίμαχο περιστατικό 

Δένδιας: Οι δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Νωρίταερα, αυστηρό μήνυμα ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, από το Όσλο, ενώπιον μάλιστα και της Νορβηγίδας ομολόγου του, Άνικεν Χουίτφελντ. «Αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση παραβιάσεις του εθνικού εναερίου μας χώρου από την Τουρκία. Τούρκοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε καθημερινή βάση σε μπαράζ παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας. Δηλώσεις που δεν έχουν να κάνουν με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Τέτοιες δηλώσεις θέτουν υπό αίρεση την αφοσίωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές του ΝΑΤΟ. Αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν ερωτήματα της δεσμεύσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η απάντηση Δένδια ήρθε λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Εμιράτα, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα. Ο ίδιος είπε ειδικότερα:  «Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει, φυσικά θα απευθύνουμε και προειδοποιήσεις στο υψηλότερο επίπεδο κι ό,τι άλλο χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο».

«Λυπάμαι που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση. Επιλέγει, αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του, να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Αυτές οι δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Το ενδιαφέρον Αθήνας και Άγκυρας ωστόσο μεταφέρθηκε και στις Βρυξέλλες όπου στο ΝΑΤΟ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Κι όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία κρατά σταθερή την προκλητική της στάση πάνω από το Αιγαίο, αξιοποιώντας καθημερινά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει. Χθες Τρίτη 2 τουρκικά drones παραβίασαν 41 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ σήμερα το πρωί ένα τουρκικό UAV πέταξε πάνω την Κίναρο σε ύψος 19.000 ποδών.

Νίκος Δένδιαςειδήσεις τώραχωρικά ύδαταΤουρκίαCasus belli