Πολιτική|17.02.2022 10:48

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις: Διάβημα διαμαρτυρίας από ΥΠΕΞ προς Άγκυρα μετά τις δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης

Newsroom

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο Επιτετραμμένο, επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ΥΠΕΞ, υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli,  στο τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο", "Γαλάζια Πατρίδα" και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Ελληνικές Πρεσβείες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα

Είναι εμφανές πως η γειτονική χώρα είναι αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιχειρώντας μάταια να μεταθέσει τις ευθύνες στην Αθήνα για το κλίμα που επικρατεί.

Χθες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε «λάδι στη φωτιά» και μίλησε για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, θέμα που έχουν εδώ και καιρό ανοίξει με μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε για το συγκεκριμένο θέμα πως «θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα» και σημείωσε πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο» .

Ωστόσο υπήρξε και συνέχεια αυτή τη φορά στο Όσλο, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε σκληρή απάντηση στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία που επιχείρησε να παραχαράξει τα γεγονότα. Ενδεικτικό της πρωτοφανούς ρητορικής που υιοθετεί η Άγκυρα είναι πως ο Τούρκος πρέσβης επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα για το casus belli, ενώ  έφτασε στο σημείο να πει πως η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο μόνο επί του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι αποδομώντας τα τουρκικά επιχειρήματα και  ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνα, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.  Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως  η Άγκυρα πρέπει να αλλάξει στάση και να δεχθεί τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας ως εργαλείο επίλυσης της μοναδικής διαφοράς, δηλαδή της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συνέχιση των διερευνητικών, χωρίς ωστόσο προσδοκίες για πρόοδο. Να σημειωθεί πως χθες υπήρξε και μια σύντομη συνάντηση του Έλληνα υπουργού  Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν θέλει να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή πως τορπιλίζει το διάλογο, παρά το ό,τι με τις πράξεις της βάζει προσχώματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης.

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η εκτίμηση είναι πως το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική, με δεχόμενο άλλωστε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στρυμωγμένος στο εσωτερικό της χώρας του κυρίως λόγω της οικονομίας. Πρακτικά η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο - αν και οι κάλπες είναι προγραμματισμένες για το 2023- με τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητά τρόπους για να αυξήσει την δημοτικότητα του (που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι σε πτώση).

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαδιάβημα διαμαρτυρίαςΝίκος Δένδιαςυπουργείο ΕξωτερικώνΜεβλούτ Τσαβούσογλου