Πολιτική|18.02.2022 15:52

Βουλή: Η διαφωνία της Άννας Ευθυμίου με τους μισθούς του ΕΦΚΑ και το «ναι σε όλα»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η ψηφοφορία της Πέμπτης για το νέο ΕΦΚΑ πέρασε «αναίμακτα» για τη Νέα Δημοκρατία καθώς πλην της απουσίας λόγω ασθένειας της Μαριέττας Γιαννάκου δεν υπήρξε κανένα «ζήτημα». 157 «γαλάζιοι» βουλευτές υπερψήφισαν τις νέες διατάξεις και ειδικά αυτή που προβλέπει αρκετά παχυλούς μισθούς για τα στελέχη του ΕΦΚΑ, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που προέβαλε η αντιπολίτευσης και όχι μόνο…

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, μολονότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της προσεκτικά κράτησε αποστάσεις από την επιλογή Χατζηδάκη, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας επίλεξε να πει «ναι». «Επίσης, μεταφέρω κι έναν άλλο προβληματισμό που μου έχει τεθεί. Εδώ έχει επιλεγεί ως κίνητρο ο θελκτικός μισθός. Όμως, υπάρχει και το ερώτημα, ποιος επιτυχημένος διευθυντής στον ιδιωτικό τομέα θα αφήσει τη δουλειά του και θα έρθει στον ΕΦΚΑ, σε ένα άγνωστο αντικείμενο, με άλλες προοπτικές, ενώ στη δουλειά του οι προοπτικές είναι συγκεκριμένες; Εδώ θα έχει να διαχειριστεί ένα άγνωστο αντικείμενο με συγκεκριμένη λήξη της θητείας του. Έχει αυτό μελετηθεί επαρκώς για το πώς θα γίνει; Και σε κάθε περίπτωση για τα στελέχη που θα έρθουν χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο, ένα ικανό χρονικό διάστημα προσαρμογής», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Ευθυμίου ενώ πρότεινε ότι, ίσως, θα πρέπει να εξετασθούν πιο ενδελεχώς και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ανανέωση των συμβάσεων των νέων επιστημόνων που είχαν δουλέψει στον ΕΦΚΑ μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ με εξειδίκευση στις εκκρεμείς συντάξεις. «Εμένα τουλάχιστον, αυτή είναι η θέση μου εδώ και δύο χρόνια. Την έχω καταθέσει δημοσίως, την έχω καταθέσει εγγράφως και την έχω καταθέσει και αρμοδίως», ξεκαθάρισε η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Ευθυμίου εκφράζει τη διαφωνία της σε νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Σε έτερο εργατικό νομοσχέδιο το 2021 υπογράμμιζε για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είπε πως «δεν υπάρχει σχέση ισοτιμίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, υπάρχει σχέση εξάρτησης, άρα σε τυχόν κακόβουλες προθέσεις εργοδοτών εμείς πρέπει να θέσουμε εκείνα τα εχέγγυα έτσι ώστε η διάταξη αυτή να λειτουργήσει υπέρ του εργαζόμενου», ενώ είχε επιτεθεί τότε και πάλι στον Κωστή Χατζηδάκη. Ωστόσο, όπως είχε ξεκαθαρίσει στο ethnos.gr δεν θα καταψήφιζε, κάτι στο οποίο εμφανίστηκε συνεπής.

Άννα ΕυθυμίουΕΦΚΑκυβέρνησηΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα