Πολιτική|21.02.2022 20:36

Κώστας Σκρέκας: «Πυρά» γαλάζιων βουλευτών προς τον υπουργό ενέργειας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μια αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Κέλλα, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Κέλλας αποκάλεσε «ακριβοθώρητο» τον υπουργό ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θέλοντας να του κάνει ορισμένες ερωτήσεις. «Θέλω να θέσω και στον κύριο Υπουργό μια και ακριβοθώρητος, μια και τον έχουμε σήμερα εδώ επί τη ευκαιρία και να τον ρωτήσω, δύο πράγματα. Κύριε Υπουργέ, η ΚΥΑ για το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, θεωρώ ότι έχει υπογραφεί σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την ομιλία του στον Προϋπολογισμό το Δεκέμβριο. Πότε θα φτάσουν τα πιστωτικά ή η έκπτωση ή η ανάληψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στον αγροτικό κόσμο; Πότε θα το περιμένουνε;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας. Το περίεργο, πάντως, είναι ότι η συγκεκριμένη αναφορά «απαλείφθηκε» από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής!

Πυρά και από έτερο γαλάζιο βουλευτή

Πυρά, μάλιστα, ο κ. Σκρέκας δέχτηκε και από έτερο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τον Χρήστο Μπουκώρο. Είπε χαρακτηριστικά το γαλάζιο στέλεχος: «Δεν ξέρω αν γίνεται δέκτης της ίδιας πίεσης, πάντως εμείς, στα βουλευτικά γραφεία, η πίεση που δεχόμαστε για το ζήτημα των λογαριασμών από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις, είναι πρωτοφανής. Βεβαίως, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες και κυρίως, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι αγρότες, αποδέχονται το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδοτεί αυτούς τους λογαριασμούς. Ήδη έχουμε δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια, τα οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν έχουν φανεί και δε φαίνονται, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων. Είναι θέμα πλέον βιωσιμότητας, είναι υπαρξιακό ζήτημα για πολλές επιχειρήσεις και για πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το ενεργειακό ζήτημα. Ασφαλώς, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, μια διεθνής ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, εμείς εδώ είμαστε επιφορτισμένοι για τον περιορισμό των τοπικών συνεπειών και σε μια χώρα, όπου οι ενεργειακές της ανάγκες περίπου χοντρικά 80% είναι εισαγόμενες και 20% είναι εγχώριες, αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης δεν είναι και πολύ μεγάλες. Μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό».

Σκρέκας: Δε γίνεται να παγώσουμε τις τιμές της ενέργειας

Απαντώντας ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι δε γίνεται να παγώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή «να πούμε στα διυλιστήρια να παγώσουν τις τιμές των καυσίμων, να πούμε στους κτηνοτρόφους να παγώσουν την τιμή στο γάλα, για να παγώσουν μετά οι μεταποιητές τις τιμές στα τυριά, οι αγρότες τις τιμές στα οπωροκηπευτικά και στις πρώτες ύλες και στα μέταλλα. Άμα λύνονταν έτσι το πρόβλημα της ακρίβειας, θα το είχε λύσει όλο ο κόσμος. Αυτά ακούγονται από αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ήταν πέντε χρόνια Πρωθυπουργός».

Βουλήειδήσεις τώραυπουργείο ΕνέργειαςΚώστας ΣκρέκαςΝέα Δημοκρατία