Πολιτική|25.02.2022 07:28

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ουκρανική κρίση: Η κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Βούλα Κεχαγιά

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να «εισβάλουν» εκ των πραγμάτων στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτως ή άλλως στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης έχει εγγραφεί το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τους κραδασμούς που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην οικονομία συνολικότερα.

Ήδη η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε χθες εκτίναξη κατά 34,1%, ενώ το φυσικό αέριο κατέγραψε εκρηκτική άνοδο 41%. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή με τη συμμετοχή των αρμόδιων τομεαρχών και συμβούλων του εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τις ενεργειακές και οικονομικές αναταράξεις που προκαλούν στη χώρα μας οι εξελίξεις δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα καταγράφει πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές και συγχρόνως να παρουσιάσει τόσο στο εσωτερικό όσο και προς την ΕΕ λύσεις και προτάσεις που θα μειώνουν το κόστος ενέργειας για όλους τους καταναλωτές ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημειωτέον πως, όπως επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας η χώρα μας εμφανίζει αυξημένη εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, το οποίο μάλιστα πληρώναμε ήδη και πριν από την ουκρανική κρίση 30% ακριβότερα σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία.

Η συνεδρίαση γίνεται και στη σκιά της πρόσφατης εσωτερικής αναστάτωσης που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είναι άλλωστε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Γενικώς η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να δείχνει μία διάθεση υποβάθμισης του θέματος και σύμφωνα με την έως τώρα γραμμή- που αναμένεται να διατηρήσει- δεν επιθυμεί να προκαλέσει κάποια συζήτηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν αποκλείεται να συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με το Συνέδριο του κόμματος ή με τις προτάσεις της ηγεσίας για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Κατά τις πληροφορίες θα παρουσιαστούν προτάσεις για μία αναλογικότερη εκπροσώπηση των μελών της περιφέρειας στα συλλογικά όργανα.

ΡωσίαΚίεβοΟυκρανίαενέργειαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑπόλεμος