Πολιτική|28.02.2022 14:13

Πόλεμος στην Ουκρανία - Γιαννακοπούλου στο ethnos.gr: Σύντομα ο Πούτιν θα αισθανθεί τις κυρώσεις της ΕΕ

Αλέξανδρος Διαμάντης

H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μείνει στην ιστορία σαν η πρώτη ωμή επέμβαση χώρας σε άλλη χώρα στον χώρο της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζει στο ethnos.gr η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου και παράλληλα προειδοποιεί ότι σύντομα ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ολιγάρχες του θα… αισθανθούν τις κυρώσεις που έλαβε η Ευρώπη εναντίον του. «Τώρα πια πρέπει να πούμε πως σε λίγες ώρες (η Ευρώπη) βγήκε από την αμηχανία της, είδε θέματα αποστολής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής και πακέτο πρωτοφανών οικονομικών μέτρων, που θα αισθανθεί πολύ σύντομα ο Πούτιν και οι ολιγάρχες που έχουν καθυποτάξει τα συμφέροντα της χώρας τους στα δικά τους συμφέροντα και τους μυωπικούς σχεδιασμούς τους», τονίζει χαρακτηριστικά, και μάλιστα προσθέτει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος πέτυχε ουσιαστικά να ενώσει την Ευρώπη.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Την ίδια ώρα, η κυρία Γιαννακοπούλου επιτίθεται στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, επισημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν φοβάται τις εκλογές ενώ ξεκαθαρίζει ότι η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος δεν τους εφησυχάζει. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας απαντά πως γίνεται μια συζήτηση άνευ περιεχομένου σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να φέρουν – όπως νομίζουν – σε δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ.

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κάθε ώρα που περνάει οι νεκροί αυξάνονται. Τι δεν έχει καταλάβει η Ευρώπη και γιατί τα αντανακλαστικά της είναι τόσο αργά; Τι σημαίνουν οι κυρώσεις άνευ προηγουμένου με τις οποίες απειλεί η Δύση;

H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μείνει στην ιστορία σαν η πρώτη ωμή επέμβαση χώρας σε άλλη χώρα στον χώρο της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σαν η μέρα όπου ένας αυταρχικός ηγέτης επιτέθηκε κατά μιας χώρας επικαλούμενος αστείες δικαιολογίες γυρνώντας το ρολόι της Ιστορίας πίσω. Το πληρώνει ήδη ακριβά, τροφοδοτώντας ένα πρωτοφανές διεθνές κύμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους και καταδικάζοντας την χώρα του σε διεθνή απομόνωση και οικονομικό στραγγαλισμό. Η Ε.Ε καθυστέρησε στην αρχή, ήρθαν στην επιφάνεια θέματα που πρέπει να λύσει όπως αυτό της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Ωστόσο, τώρα πια πρέπει να πούμε πως σε λίγες ώρες βγήκε από την αμηχανία της, είδε θέματα αποστολής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής και πακέτο πρωτοφανών οικονομικών μέτρων, που θα αισθανθεί πολύ σύντομα ο Πούτιν και οι ολιγάρχες που έχουν καθυποτάξει τα συμφέροντα της χώρας τους στα δικά τους συμφέροντα και τους μυωπικούς σχεδιασμούς τους . Με μια έννοια ο Β. Πούτιν είχε μια συμβολή: Ένωσε την Δύση, αφύπνισε την Ε.Ε και ιδίως χώρες σαν την Γερμανία που προχώρησε σε στήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό στρατιωτικό υλικό και ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμού.

  • Το Κίνημα Αλλαγής έχει επικρίνει την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει για την ανάσχεση της ακρίβειας. Θεωρείτε ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια ώστε το Μέγαρο Μαξίμου να παρέχει περισσότερη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Ας ξεκινήσουμε από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα και ασφαλώς πολύ περισσότερο οι πλέον ευάλωτοι οικονομικά, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι αυξήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ανταποκρίνονται πια πολύ δύσκολα ή και δεν μπορούν να ανταποκριθούν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Η μέση ελληνική οικογένεια υποφέρει. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει στα σοβαρά αυτή την κατάσταση. Αν όμως έτσι είναι, δεν πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα; Ασφαλώς και πρέπει και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν ορισμένα μόνο και αποσπασματικά μέτρα ελάφρυνσης.

Γι’ αυτό και προτείνουμε αύξηση εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του Φ.Π.Α σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και στα καύσιμα, επαναφορά του ΕΚΑΣ, πρόβλεψη 120 και όχι 72 δόσεων αποπληρωμής των υποχρεώσεων εκατοντάδων χιλιάδων Επιχειρήσεων και σειρά μέτρων τα οποία είναι απολύτως αναγκαία και κοστολογημένα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει γρήγορη αντίδραση απέναντι στη φτωχοποίηση και στην οικονομική αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών. Δεν μπορεί όλα να παραπέμπονται στο μέλλον ενώ ο πληθωρισμός επελαύνει.

  • Το Κίνημα Αλλαγής λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές λόγω πανδημίας. Μια εκτόνωση της υγειονομικής κατάστασης θα άλλαζε ενδεχομένως αυτή τη στάση;

Το ότι δεν ζητάμε εκλογές δεν σημαίνει ότι δεν τις θέλουμε ή πολύ περισσότερο ότι τις φοβόμαστε. Το θέμα προέκυψε στον δημόσιο διάλογο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγες μέρες από εκεί που έλεγε ότι είναι υπεύθυνη δύναμη και γι’ αυτό σε συνθήκες πανδημίας δεν ζητάει εκλογές, άλλαξε την στάση του και άρχισε να ζητάει εκλογές. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στην γνωστή τακτική της κωλοτούμπας ή την προσπάθεια εσωτερικής συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου του.

Εμείς ασκούμε αυστηρή , απαιτητική και στοιχειοθετημένη κριτική στην Κυβέρνηση για τα λάθη και τις ολιγωρίες της καλύπτοντας την απουσία Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επέτρεπαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση να νιώθουν ότι «παίζουν μόνοι». Αυτό είναι το καθήκον μας και η θεσμική υποχρέωσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

  • Το γεγονός ότι δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να ανεβαίνει σας εφησυχάζει; Θεωρείται ότι είναι εφικτό να είστε δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές;

Είναι γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σημαντική αύξηση των δημοσκοπικών επιδόσεων του ΚΙΝΑΛ, οι οποίες εμφανίζονται περίπου διπλάσιες από ότι πριν τις εκλογές μας και την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη ως νέου Προέδρου μας. Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί, όμως δεν μας εφησυχάζει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτελούν εικόνες της στιγμής και ότι πρέπει να κάνουμε πολλά για να σταθεροποιήσουμε την ανοδική μας τάση και να μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός, ώστε και μέσα από τις κάλπες των πρώτων εκλογών να ξαφνιάσουμε ευχάριστα. Φέρνουν στην επιφάνεια τις δυνατότητες, τις προσδοκίες μας.

Τώρα είναι η ιστορική, η κρίσιμη ώρα να επιχειρήσουμε ένα άλμα προς το μέλλον. Οι τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος μετακινούνται και μπορούν να διαμορφώσουν νέους συσχετισμούς, που μέχρι λίγους μήνες πριν δεν φανταζόμασταν ούτε οι πιο αισιόδοξοι.

Αυτό είναι το στοίχημα και μπορούμε να το πετύχουμε.

  • Το Κίνημα Αλλαγής δέχεται τα πυρά της Κυβέρνησης, η οποία κατηγορεί το κόμμα ότι κρατάει ίσες αποστάσεις. Μια τέτοια κριτική, κατά την άποψή σας, είναι βάσιμη κι αν όχι γιατί;

Δεν περνάει μέρα που να μην γίνεται αισθητό, πόσο έχουν θορυβηθεί τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από την ισχυροποιημένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Από την μια δεχθήκαμε, για παράδειγμα, έντονη κριτική από την Ν.Δ γιατί ψηφίσαμε την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και έχει ποτέ υπάρξει κόμμα αντιπολίτευσης στα μεταπολιτευτικά χρονικά που στήριξε την Κυβέρνηση σε πρόταση μομφής. Από την άλλη πλευρά αυτού του κακέκτυπου δικομματισμού, μας εγκαλούν συχνά για το πως αντιπολιτευόμαστε. Ποιοι ; Αυτοί που με την αοριστολογία, την αδυναμία και τον λαϊκισμό τους αποτελούν δυόμισι χρόνια τον καλύτερο χορηγό της Κυβέρνησης, φροντίζοντας να της δίνουν σανίδα σωτηρίας κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Μετά ανακάλυψαν τις δήθεν «ίσες αποστάσεις» και στην συνέχεια έβγαλαν τα «δεξιόμετρα» και τα «αριστερόμετρα». Είναι κωμικοτραγικό, αυτοί που κυβέρνησαν με μια από τις πιο ακραίες εκδοχές της λαϊκίστικης ακροδεξιάς και που δεν τολμούν ακόμα και σήμερα να δεχτούν τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή στην χρεοκοπία της χώρας , να εγκαλούν το Κίνημα Αλλαγής ότι δεν είμαστε πολύ «αντιδεξιοί», όπως δήθεν είναι αυτοί. Από την άλλη, Υπουργοί, αλλά και ο Πρωθυπουργός, αντί να ασχοληθούν με το τι θα κάνουν απέναντι στο κύμα ακρίβειας , «ανησυχούν » για το αν διαθέτουμε προτάσεις.

Καλό θα ήταν να αφήσουν κάποιοι την πολιτική κουτοπονηριά. Ας μαζέψουν τις μεζούρες ένθεν και ένθεν. Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν. Το καταλαβαίνει όμως πριν από όλα ο ελληνικός λαός. Το παιχνίδι όμως τέλειωσε. Δεν έχουμε ανάγκη από συμβουλάτορες και από υποβολείς. Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει ανανεωμένο, αυτόνομο, ενωμένο, συσπειρώνοντας όλο και ευρύτερες δυνάμεις, ανατρέποντας τους πολιτικούς συσχετισμούς.

  • Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών, δεδομένης και της απλής αναλογικής, αφορά τη στάση του ΚΙΝΑΛ και εάν θα συνεργαστεί για τη δημιουργία κυβέρνησης. Είναι πρόθεση του κόμματος να γίνει κυβερνητικός εταίρος ή θα ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση αυτόνομη πορεία;

Ξέρετε κάτι; Έχω την αίσθηση ότι γίνεται μια συζήτηση άνευ περιεχομένου σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να φέρουν – όπως νομίζουν – σε δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ. Σε ποια πρόταση Κυβερνητικής συνεργασίας αναφερόμαστε; Αν δεν κάνω λάθος ο Πρωθυπουργός και η Ν.Δ έχουν διατυπώσει με την μέγιστη σαφήνεια ότι θα επιδιώξουν πάση θυσία την αυτοδυναμία. Άρα δεν ενδιαφέρονται για κυβερνητικές συνεργασίες. Από την άλλη μιλάει για «προοδευτική συνεργασία» το κόμμα του κ. Πολάκη, της θεωρίας ελέγχου των αρμών της εξουσίας, του παραδικαστικού κυκλώματος και της εχθροπάθειας απέναντι στα Μ.Μ.Ε και στις δημοσκοπικές εταιρείες, στις Ανεξάρτητες Αρχές και σε στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές όπως η διάκριση των εξουσιών. Την ίδια ώρα στελέχη του αναζητούν συνεργασίες με τμήματα της δεξιάς, προφανώς εθισμένοι από την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να πείσουμε για την πρότασή μας την ελληνική κοινωνία, διαμορφώνοντας νέους συσχετισμούς, νέο πολιτικό σκηνικό, με το ΠΑΣΟΚ, με το Κίνημα Αλλαγής ενισχυμένο.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΚΙΝΑΛΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΝάντια Γιαννακοπούλου