Πολιτική|06.03.2022 21:42

Βαρβιτσιώτης για δήλωση Ζαχάροβα: Μας ενώνουν παναθρώπινες αξίες με τη Ρωσία

Newsroom

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επιτέθηκε στην Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο OPEN, «πέρα από τον πόλεμο στο πεδίο, υπάρχει ένας πόλεμος πληροφοριών και ένας "πολιτικός" πόλεμος. Απέναντι σε αυτόν τον "πολιτικό πόλεμο" σαφέστατα η χώρα μας αποτελεί στόχο».

Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας

«Παρακολουθώντας το Twitter του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βγάζουν στο Twitter της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα» διαπίστωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Διαρκώς επιτίθεται με διαφορετικό τρόπο και σήμερα έρχεται η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας να μας πει τι; Ότι θα διαρρήξουμε τους ιστορικούς μας δεσμούς. Η σχέση μας δεν είναι βασισμένη πάνω στην επιθετικότητα. Δεν είναι βασισμένοι οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας γιατί συμφωνούμε με την παράνομη εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα. Και δεν είναι βασισμένοι οι κοινοί μας δεσμοί πάνω στο γεγονός ότι σήμερα -από την ημέρα που ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- έχουμε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που έχουμε ζήσει στην Ευρώπη με πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους - υπολογίζουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να φτάσουν τα 2,5 εκατ. Δεν είναι αυτά που μας ενώνουν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Μας ενώνουν παναθρώπινες αξίες που έχουν να κάνουν με τον Χριστιανισμό, ιστορικοί δεσμοί όταν ζητήσαμε τη συνδρομή της Ρωσίας για την ελευθερία μας πριν από 200 χρόνια. Και μας συνδέουν και δεσμοί απέναντι στο κοινό μέτωπο του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί είναι οι ιστορικοί δεσμοί που έχουμε με τη Ρωσία», σημείωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ποτέ και με καμία χώρα δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ταυτισμένοι που προκαλεί τόσο μεγάλο πόνο, τόσα εκατομμύρια εκτοπισμένους και τόσο σοβαρές ζημιές απέναντι σε υποδομές αμάχων».

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες.

Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ζαχάροβα για τη στάση της Ελλάδας για Ουκρανία: Ο χρόνος θα δείξει ποιος έκανε λάθος επιλογή

Ρωσίαειδήσεις τώραΜαρία ΖαχάροβαΟυκρανίαΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτηςυπουργείο Εξωτερικώνπόλεμος