Πολιτική|11.03.2022 18:32

Μητσοτάκης: Υπό εξέταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Έρχονται μέτρα στήριξης

Newsroom

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόταση της Ελληνική πλευράς για πλαφόν στο φυσικό αέριο, επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, από κυβερνητικές πηγές οι περισσότεροι είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, όμως ακόμα δεν υπάρχει τελική απόφαση μια και υπάρχουν «αρκετοί παράγοντες» που παίζουν ρόλο. «Δεν μπορώ να σας πω ότι θα συμβεί αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ», εξήγησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να προσθέτει με νόημα ότι «το επιχείρημά μας είναι απλό. Η αγορά έχει σταματήσει εδώ και καιρό να κινείται με όρους αγοράς. Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε η πρόταση μου έχει μειωθεί κατά 50%».

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται την προσεχή εβδομάδα κατά τις ίδιες πηγές να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μια εξ αυτών πιθανότατα να είναι το περιβόητο «δώρο Πάσχα», μια μορφή ενίσχυσης προς κάποιους που έχουν ανάγκη, όπως τονίζουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

«Στο ανακοινωθέν αναφέρει ότι θα εξεταστεί σαν επιλογή το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Η αγορά είναι θύμα κερδοσκοπίας. Τις τελευταίες 4 μέρες, μετά την πρόταση που απέστειλα στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η αγορά φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 50% από τα 220 στα 115 ευρώ. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν είναι μια αγορά που λειτουργεί ομαλά», υπογράμμισε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου και λίγο αργότερα επιβεβαίωσε ότι έρχονται νέα μέτρα - «έξυπνα» μέτρα στήριξης.

Σε ότι αφορά το Ουκρανικό ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι « θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και παράλληλα προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και μεγαλύτερη ένταση. Σίγουρα, πάντως, η χώρα μας είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους θα φιλοξενήσει για όσο μαίνεται ο πόλεμος.

Η συνάντηση με Ερντογάν

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «το παράθυρο μας για διάλογο είναι πάντα ανοιχτό και η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων». Πάντως, χαρακτήρισε τη συνάντηση επιβεβλημένη λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί αυτή την περίοδο.

Σημείωσε, δε, ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «μη δημιουργηθούν νέες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό φορτίο». «Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχουμε απάντηση σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά», επανέλαβε με νόημα.

Σύνοδος Κορυφήςφυσικό αέριοΚυριάκος Μητσοτάκηςνέα μέτραειδήσεις τώρα