Πολιτική|12.03.2022 13:57

Πόλεμος Ουκρανία – Μητσοτάκης: Ο Πούτιν κατάφερε να ξυπνήσει την Ευρώπη από τον γεωπολιτικό της λήθαργο

Newsroom

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβιουλίου στις Βερσαλλίες, στο CNBC και στη δημοσιογράφο Silvia Amaro, για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου, την κρίση στην Ουκρανία και για τις εξελίξεις που έχει προκαλέσει όσον αφορά την αρχιτεκτονική άμυνας της Ευρώπης.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων -και έχουμε δεσμευτεί να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο το συντομότερο δυνατόν. Προφανώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη- θα πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα».

«Το σκεπτικό μου είναι πολύ απλό: η αγορά χονδρικής έχει ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί και δεν αντανακλά τις θεμελιώδεις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης», είπε και συνέχισε:

«Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει σαφής αναφορά στα Συμπεράσματα, στο ανακοινωθέν της Κομισιόν της 8ης Μαρτίου. Nομίζω ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση στο Συμβούλιο ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι όσον αφορά μία παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι από τη στιγμή που αυτές οι θέσεις δημοσιοποιήθηκαν -τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες- έχουμε παρατηρήσει σημαντική μείωση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

«Όπως προείπα, πιστεύω ότι αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι εν προκειμένω δεν βλέπουμε να λειτουργούν οι θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς, αλλά περισσότερο βλέπουμε κερδοσκοπικές κινήσεις. Επομένως, πιστεύω πως διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης. Και αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής στο επόμενο Συμβούλιο, σε δύο εβδομάδες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου Πούτιν. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχει «καταφέρει» να ενισχύσει τη Συμμαχία και «ξύπνησε» την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον γεωπολιτικό της λήθαργο. Υπό αυτή την έννοια, σίγουρα «κατάφερε» να μας ενώσει και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η άμυνα και η ασφάλεια είναι υπέρτατες υποχρεώσεις έναντι των πολιτών μας», ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

ειδήσεις τώραπόλεμοςφυσικό αέριοΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΚυριάκος Μητσοτάκης