Πολιτική|05.02.2019 22:12

Νίκος Βούτσης: Δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει

Κατερίνα Τζαβάρα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επανέλαβε από βήματος ότι αυτά τα τριάμισι χρόνια το προεδρείο «εκτελεί τα καθήκοντά του με απόλυτη θεσμική προσήλωση» και κάλεσε εκ νέου όποιον επιθυμεί να καταθέσει πρόταση μομφής.

Στράφηκε σαφώς εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν επί διετία να στοχοποιούμαι από συγκεκριμένο κόμμα από την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό να δημιουργεί μία αχλή και να φθάνουμε σε ένα αδιέξοδο».

«Εγώ θα υπερασπίσω όλους τους βουλευτές που έκαναν οποιαδήποτε νέα θεώρηση της πολιτικής τους θέσης και στάσης γιατί είναι τόσο σημαντικές οι αλλαγές που γίνονται σε κάθε επίπεδο, εδώ, στην Ευρώπη,… Πρέπει να καταλάβουμε αυτό που περνάμε κι ότι μπορεί να αναδιαμορφώνουν συνειδήσεις, πολιτικές επιλογές και τα λοιπά. Οπότε πρέπει να φύγουμε από τη συνωμοσιολογία», είπε με στόμφο.

Αναφορικά με τις έξι επιστολές εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας πως θα μπορούσε να απαντά στις μομφές που δέχεται μέσω καναλιών. Και εξήγησε: «Κανείς δε λέει ότι οι συνάδελφοι επισημαίνουν στις επιστολές τους πως εξαιρούν τις περιπτώσεις ονομαστικών ψηφοφοριών», επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για προκαταβολική ψήφο. «Έγινε αυτό ώστε από κοινού όταν είναι τεκμαρτό να γνωρίζουν οι συνάδελφοι την πρόθεση των έξι και να μην οδηγούμαστε σε ονομαστικές ψηφοφορίες. Αναπτύσσεται όμως μία ρητορική που κανιβαλίζει τους έξι», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «Θίχτηκε η δημοκρατική ευαισθησία, προς τι»;

Για την επιστολή του πρωθυπουργού είπε ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί από χθες. «Ο κ. Τσίπρας με την πυκνή παρουσία του στη Βουλή έχει μία εξαιρετική συνέπεια σε όλα τα επίπεδα για όλα τα θέματα. Αδυνατώ να καταλάβω πώς σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μένα λέγοντας ότι δεν επιτελώ τον θεσμικό μου ρόλο γιατί επέστρεψα στους έξι συναδέλφους και στον πρωθυπουργό τις επιστολές τους. Εγώ δεν θα υποκύψω στο να στραφώ εναντίον της πλειοψηφίας –αφού περί αυτού πρόκειται- γιατί αυτό θα το θεωρούσα το έσχατο θεσμικό ατόπημα και θα παραιτούμην».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ότι εκείνη θέλει να φτιάξει ένα σκιάχτρο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην πρωτοβουλία που είχε την πρόθεση να θέσει προς συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού τόνισε: «Δεν υπήρξε καμία πρόταση από μέρους μας που να την έχουμε δημοσιοποιήσει πριν από την Επιτροπή Κανονισμού. Αναζητούσαμε τι θα μπορούσε να θεραπευτεί για το καλό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Άλλωστε υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και θα πω ονόματα: Ζίγδης, Ηλιού, Μαρκεζίνης έμειναν χωρίς ή με ολιγομελή κοινοβουλευτική ομάδα και εξακολουθούσαν να έχουν κάποια προνόμια».

Υπογράμμισε όμως πως «ο σχεδιασμός, το αφήγημα είναι για να παρουσιαστεί μια κυβέρνηση -που πέρασε μεγάλους σκόπελους- να παρουσιαστεί, ανίσχυρη και σε θεσμική δημοκρατική εκκρεμότητα. Τι ωραίο που είναι να βγαίνει αυτό στην κοινωνία που έχει τα χίλια βάσανα, στην Ευρώπη, παντού,… τι ωραία ρητορική!». Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να πει κανείς το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη ή αμηχανία, αλλά είναι επικίνδυνο…».

Κλείνοντας ο κ. Βούτσης είπε ότι «ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να πει κάτι που αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη να πω από αυτό το βήμα: Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει και οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο θα πέσει στο κενό αλλά θα οδηγήσει τους εμπνευστές της στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και στο περιθώριο της δημοκρατίας».

Επανέλαβε για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες ότι «εάν προκληθεί συζήτηση γενικευμένη για τη θεσμική μας προσήλωση θα είναι μία ευκαιρία –δεν την προκαλώ- να είμαι σαφής αλλά είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο να πούμε με κάποια ευκαιρία, τι Βουλή παραλάβαμε και τι κάναμε εδώ μέσα (πώς γίνονταν οι προσλήψεις, οι κρίσεις, οι στελεχώσεις,… )». Και συνέχισε: «Κι επειδή μιλάτε για τη Μεταπολίτευση εμένα μου επιτρέπετε να την ξέρω μέρα-μέρα…» για να κλείσει όπως είχε ξεκινήσει, προσθέτοντας: «Το να κουνάει το δάχτυλο ένας πολιτειακός παράγοντας σε έναν άλλο είναι απαράδεκτο και πάντως δεν μπορεί να γίνεται υπό τη ρομφαία της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Νίκος ΒούτσηςΒουλήκανονισμός Βουλής