Πολιτική|14.03.2022 15:22

Ζάεφ: Παραμένει πολιτικά ενεργός - Η πρόσκληση του Ερντογάν και η ίδρυση ΜΚΟ

Τίμος Φακαλής

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας έκανε πριν λίγες μέρες ο Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία. Ο Ζάεφ συμμετείχε στις εργασίες του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αποκάλυψε εκεί ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να δημιουργήσει το επόμενο διάστημα την Μη κυβερνητική Οργάνωση «Μία Κοινωνία για Όλους». Σ΄ αυτήν θα συμμετάσχουν  μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπτσε που τον συνόδευε στην Τουρκία, καθώς και άλλοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διανοούμενοι, καθηγητές, επιχειρηματίες, πρώην μέλη του VMRO-DPMNE, και εκπρόσωποι όλων των εθνοτικών ομάδων της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φροντίσει να είναι παρών στο δημόσιο βίο, παρεμβαίνοντας όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο και η Μη κυβερνητική Οργάνωση που θα δημιουργήσει αποτελεί ένα εργαλείο για το σκοπό αυτό.  

Στο πλαίσιο του φόρουμ, ο Ζάεφ είχε συναντήσεις αρχικά με τον πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, στη συνέχεια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να συναντήσω φίλους μου, πρώην και νυν πρωθυπουργούς, προέδρους και άλλους ανώτερους αξιωματούχους από τη Σλοβενία, την Αυστρία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Κατάρ και άλλους. Χρησιμοποίησα τη συμμετοχή μου στο φόρουμ για να συμβάλω στη διατήρηση της φιλίας και την προώθηση της συνεργασίας με κορυφαίους εκπροσώπους της περιοχής μας και των χωρών-μελών της ΕΕ με τους οποίους μιλήσαμε για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ. Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης και την έναρξη διαλόγου.

Για την επίσκεψη Ζάεφ στην Αττάλεια ήταν ενημερωμένος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

ΣκόπιαΒόρεια ΜακεδονίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΖόραν Ζάεφειδήσεις τώραειδήσειςΤουρκίαΑττάλεια