Πολιτική|15.03.2022 07:13

Ακρίβεια: Μακράς διαρκείας μάχη για αυξήσεις τιμών στην ενέργεια - Σε τρεις άξονες τα μέτρα στήριξης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με το ντόμινο των ανατιμήσεων να συνεχίζεται η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης. Το ενεργειακό ράλι αυξήσεων έχει επηρεάσει και μια σειρά βασικών αγαθών και αναδεικνύεται στο βασικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Το αποτύπωμα των διεθνών εξελίξεων στην οικονομία δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί με σαφήνεια, ωστόσο τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Φεβρουάριο - πριν γίνουν πλήρως ορατές οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου- ο πληθωρισμός είχε εκτοξευτεί στο 7,2% και δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον Μάρτιο.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές παγκόσμιο σκηνικό η νέα έξοδος στις αγορές έχει αναβληθεί, τα spreads παραμένουν ανεβασμένα και δεδομένο είναι πως πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι ρυθμοί ανάπτυξης. Με το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού να πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία στην κυβέρνηση καλούνται σε πρώτη φάση να βάλουν σε εφαρμογή μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και εκτός απροόπτου οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν σήμερα Τρίτη και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις (αύριο ή πιθανότατα την Πέμπτη). Το βασικό πλέγμα μέτρων έχει ήδη κλειδώσει και γίνονται οι τελευταίοι υπολογισμοί για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί και μια ακόμα μάχη για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων.

Μέτρα στήριξης σε τρεις άξονες

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως θα υπάρξουν μέτρα τριών «ταχυτήτων»:

  • Επέκταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο και τον Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη επιδότηση. Παράλληλα θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα οποία επίσης θα αφορούν το μήνα Απρίλιο.

«Επιστροφή φόρου» από τα καύσιμα στους πλέον ευάλωτους, μέσα απο μια ειδική πλατφόρμα (παρόμοια με του επιδόματος θέρμανσης). Ουσιαστικά η λύση που προωθείται προβλέπει πως ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος θα επιστρέφονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

  • Για το θέμα χορήγησης ενός «κουπονιού» στα καύσιμα υπήρξε χθες ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας παντού. Άρα και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.
  • Χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους αναπηρικών/ προνοιακών επιδομάτων, που θα πάρουν μία εφάπαξ ενίσχυση, που θα θυμίζει αυτή που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα. Επίσης θα καλυφθούν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που με βάση το βασικό σενάριο θα πάρουν διπλό ποσό τον επόμενο μήνα.

Η ακρίβεια πιέζει πολιτικά την κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί μείζον πρόβλημα, που έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων πηγαίνουν στην κάλπη με την προσοχή στραμμένη στα θέματα της οικονομίας. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία αυτό που τονίζεται από την «γαλάζια» πλευρά είναι πως η ακρίβεια είναι ένα εισαγόμενο πρόβλημα, ωστόσο πλέον έχει εγκαταλειφθεί η ρητορική περί πρόσκαιρου φαινομένου.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως σε περιόδους κρίσης ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση, ωστόσο αν συνεχιστεί το τσουνάμι των ανατιμήσεων θα ενταθεί και η πίεση για γενναιότερα μέτρα. Από την κυβέρνηση εξακολουθούν να κλείνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αναφέρει χθες πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Πάντως, δεδομένο είναι πως πρόκειται για ένα ρευστό πολιτικά σκηνικό, με την οικονομία να αναδεικνύεται σε θέμα πρώτης γραμμής. Στην αντιπολίτευση άλλωστε παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό στο τέλος της Άνοιξης ή πιθανώς στις αρχές του φθινοπώρου. Παράλληλα μένει να φανεί αν τελικά θα γίνει και κάποια κίνηση όσον αφορά στον εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί πάντως στην μεθεπόμενη αναμέτρηση (με το νόμο που ψηφίστηκε το 2020 απαιτείται ένα ποσοστό 37.5% με 38%για την αυτοδυναμία).

μέτραακρίβειαεπιχειρήσειςειδήσεις τώραενέργειανοικοκυριά