Πολιτική|16.03.2022 07:43

ΣΥΡΙΖΑ: Πρέσινγκ στην κυβέρνηση για όλα τα θέματα – Πλαφόν σε ρεύμα και μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα ζητεί η Κουμουνδούρου

Βούλα Κεχαγιά

Πολιτικό σχεδιασμό σε τρεις κεντρικούς άξονες αναπτύσσει ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου έχοντας μόνο μία μεταβλητή: Τον χρόνο των εκλογών.

Τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για όλα τα τρέχοντα θέματα με αιχμή το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας και συγχρόνως εργάζονται συστηματικά για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του κόμματος (24-17 Απριλίου) αλλά και για την πιθανότητα διενέργειας εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε προ δεκαημέρου έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού.

Το μίγμα των πολιτικών πρωτοβουλιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει εκ των πραγμάτων έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο, εμφανίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, περιοδείες εντός και εκτός Αθηνών αλλά και εκατοντάδες κομματικές συνεδριάσεις παρουσία προβεβλημένων στελεχών για την προετοιμασία του Συνεδρίου.

Εκ παραλλήλου τρέχει και η προσυνεδριακή καμπάνια του κόμματος με τηλεοπτικά σποτς στα οποία κυριαρχεί το σύνθημα “η Δημοκρατία στην εξουσία” και προσκλήσεις προς τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνάντηση με φορείς που συνδέονται με την ενέργεια ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις “καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη” στον τομέα αυτό.

Όπως, η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων και η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, μαζί με την απουσία ελέγχων στην αγορά, την ανοχή στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών αλλά και την άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει έλεγχο των κερδών και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και φυσικού αερίου, άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, όπως έχουν κάνει άλλες 18 χώρες της Ε.Ε, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν νοικοκυριά αλλά και η αγορά, καθώς και άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.

Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προσυνεδριακό αλλά και εκλογικό συναγερμό εκτιμώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις για το εάν θα “αποδράσει” άμεσα ή το επόμενο διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑκαύσιμαειδήσεις τώρακυβέρνησηφυσικό αέριοΑλέξης Τσίπραςακρίβεια