Πολιτική|06.02.2019 08:12

Παράθυρο για πρόωρες εκλογές άνοιξε ο Βούτσης

Κατερίνα Τζαβάρα

Το πότε δεν θα γίνουν εκλογές αποκάλυψε στο περιθώριο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών ο πρόεδρος της Βουλής, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό παράθυρο για νέα σενάρια. Οι τόνοι ανέβηκαν το απόγευμα στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση θεμάτων Κανονισμού, με συγχορδία από βαρείς χαρακτηρισμούς από την αντιπολίτευση.

Δίνοντας την εκτίμησή του σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, δηλαδή να φτάσει έως τον Οκτώβριο του 2019, ο Νίκος Βούτσης ανέφερε: «Ως προς το Κοινοβούλιο, μπορούμε, ναι, να φτάσουμε στον Οκτώβριο. Ως προς την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, ως προς την Ευρώπη και τα αποτελέσματα του Μαΐου, είναι προφανές πως είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου -όπως συνηθίζω να λέω- τους οποίους προφανώς όλοισκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις τους. Πάντως, σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για διεξαγωγή εκλογών πριν από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν, τις ευρωεκλογές του Μαΐου». Μάλιστα ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Βουλή εργάζεται στην κατεύθυνση εξάντλησης της τετραετίας.

Χαρακτήρισε «προκριματική» τη δήλωση των 6 βουλευτών ως προς την ύπαρξη πλειοψηφίας, έτσι ώστε «όποτε αυτό ζητείται να μπορεί να επαναβεβαιωθεί», επέκρινε έντονα τη ρητορική περί μειοψηφικής κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και όπως είπε θα ακολουθηθεί κατά γράμμα η γνωμοδότηση.

Για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είπε ότι η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή στην Ολομέλεια, προϊδεάζοντας ακόμη πως την ερχόμενη εβδομάδα, Τρίτη-Τετάρτη, θα μπει στην Ολομέλεια και η συνταγματική αναθεώρηση.

Κανονισμός

Οι τόνοι ανέβηκαν αναμενόμενα κατά τη μεταφορά στην Ολομέλεια της συζήτησης που είχε γίνει μια μέρα νωρίτερα στην Επιτροπή Κανονισμού και είχε στην ατζέντα της τροποποίηση διατάξεων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη, τόνισε ότι «η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής έχει μια παράδοση: βασίζεται σε συναινέσεις και οι αποφάσεις της λαμβάνονται σχεδόν ομόφωνα». Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η ίωση του ετεροκαθορισμού της άποψης μεταδόθηκε και στην Επιτροπή», τονίζοντας πως «αυτή η διαδικασιολογία χωρίς ουσία απομακρύνει το ενδιαφέρον των πολιτών».

Την Παρασκευή στην Ολομέλεια η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ  και την ερχόμενη εβδομάδα η συνταγματική αναθεώρηση

Και ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ μίλησε για παράδοση συναινετικού κλίματος, αποδίδοντας ωστόσο στην επιστολή του πρωθυπουργού την αιτία διχασμού και τορπίλισης αυτού του κλίματος. «Ο πολιτικός διχασμός έφερε προβλήματα και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Οσα προβλέπονται από το άρθρο 15 παρ. 1 και 2 δεν αλλάζουν με τίποτα, γιατί υπάρχει γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής από το 2013» είπε ο κ. Τραγάκης και πρόσθεσε ότι «ο Κανονισμός της Βουλής είναι το ευαγγέλιό μας, που πρέπει να τηρούμε μαζί με το Σύνταγμα». 

Χαρακτήρισε επίσης «άχρηστα χαρτιά» τις επιστολές με τις οποίες οι έξι βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση δηλώνουν την πρόθεσή τους να στηρίζουν νομοσχέδια μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία. Εδώ προκύπτει, όπως είπε, όχι μόνο θεσμικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα δημοκρατίας. Εκανε λόγο για θεσμική εκτροπή, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το φαινόμενο βουλευτές που ανήκουν σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα να έχουν δώσει εν λευκώ την ψήφο τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών μέσω της επιστολής του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Θα μπορούσε -είπε- κατά τις διαδικασίες που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια προσυμφωνημένη από τους κ. Τσίπρα και Βούτση πολιτική απόδραση από τον εκβιασμό που ανοιχτά πλέον κάνει ο κ. Καμμένος», αλλά «ο πρωθυπουργός επέλεξε να δείξει ότι δήθεν ελέγχει το παιχνίδι με τη βοήθεια προθύμων δεσμευμένων και αδέσποτων βουλευτών που ετοίμαζαν ήδη τις δηλώσεις τους».

Ο Αθανάσιος Παφίλης από το ΚΚΕ, ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον εκπρόσωπο της ΧΑ, είπε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να παρουσιάζονται υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας οι υμνητές της χούντας, που βγάζουν τον αγκυλωτό σταυρό για να φορέσουν τη γραβάτα. Είπε ότι οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούν «γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο;» για να απαντήσει ότι αυτό γίνεται επειδή «κινούνται εντός των τειχών. Δεν υπάρχει πρόβλημα να φεύγει κανείς από τη μία εφεδρεία του συστήματος και να πηγαίνει στην άλλη», επισημαίνοντας πως «τη διαφορά την κάνει το ΚΚΕ, είτε σας αρέσει είτε όχι, γιατί παλεύει για ένα διαφορετικό σύστημα». Οσον αφορά συγκεκριμένα τον Κανονισμό, ο κ. Παφίλης επισήμανε ότι το ΚΚΕ γενικά συμφωνεί και δεν πέφτει «στην παγίδα του πολιτικού κλίματος εκτός από το άρθρο 4 που αφορά το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή».

«Ταχυδακτυλουργία»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από βήματος είπε ότι κάθε βουλευτής μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του «ως μέλος μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας -μίας, γιατί δεν μπορεί να είναι διχασμένος-, ή ως ανεξάρτητος υπολογιζόμενος όμως ως τέτοιος». Τόνισε στη συνέχεια πως «υπό το πρόσχημα ότι πρέπει να διατηρηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία ως κάτι παραπάνω από κυβέρνηση μειοψηφίας, παρατηρούμε μια θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης όλων των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε «κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία». Μίλησε επίσης για «μια σειρά βαριές προσβολές του πολιτεύματος», αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΝίκος Βούτσηςεκλογές