Πολιτική|21.10.2018 00:45

ΠΓΔΜ: Ολοταχώς για πρόωρες εκλογές

Χρήστος Τελίδης

Με επίδειξη αδιαλλαξίας απάντησαν χθες το VMRO-DPMNE και ο ηγέτης του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τόσο στην προχθεσινή επικριτική επιστολή του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, καθώς και στη διάρκεια της συζήτησης των συνταγματικών αλλαγών στην Ολομέλεια της Βουλής, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων και ζητώντας να γίνει εδώ και τώρα η ψηφοφορία ώστε να περατωθεί η διαδικασία. Είχε προηγηθεί η ανάρτηση της απαντητικής επιστολής του Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο Facebook, στην οποία απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως απαράδεκτη, υποστηρίζοντας πως είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας, ενώ δεν πιστεύει, όπως αναφέρει, ότι αν γίνει αποδεκτή θα συμβάλει στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.

Απάντηση στις ΗΠΑ

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναφέρει πέντε σημεία για τα οποία, σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία. Αντίθετα από την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι οι πολίτες στο δημοψήφισμα ψήφισαν σε ποσοστό πάνω από 90% υπέρ της συμφωνίας, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι συνεχίζει να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε το δημοψήφισμα και τη συμφωνία.

Ακόμη ότι η συμφωνία επιδιώκει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας, ακυρώνει όλα τα δικαιώματα της χώρας, όπως προκύπτουν από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ένταξή της σε αυτόν το 1993, την Ενδιάμεση Συμφωνία με την Ελλάδα το 1995 και την απόφαση της Χάγης από το 2011. Επίσης ότι το άρθρο 8 της συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών που θα έχει ως έργο της την αναθεώρηση της Ιστορίας, της αρχαιολογίας και της εκπαίδευσης, με μόνιμη βλάβη της ταυτότητας της γειτονικής χώρας. Ακόμη ότι με τη συμφωνία η ΠΓΔΜ παραιτείται από τη φροντίδα των «μακεδονικών» μειονοτήτων σε άλλες χώρες αλλά και απομονώνει τους «Μακεδόνες» της Διασποράς.

Επίθεση στον Ζάεφ

Σε δηλώσεις του στην «DW» προηγουμένως ο Χρ. Μίτκοσκι είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ώστε να βγάλει κανείς το συμπέρασμα πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι νεκρή. «Οποιαδήποτε προσπάθεια για να συνεχιστεί καταναγκαστικά αυτή η διαδικασία θα παράγει μόνο περαιτέρω εντάσεις και πόλωση στην κοινωνία, και ο μόνος ένοχος γι’ αυτό είναι ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υποσχέθηκε κάτι που δεν μπορεί να εκτελέσει» είπε. Σε ό,τι αφορά την πρόταση για ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», είπε ότι την απέρριψε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχαν 151 βουλευτές που θα αποδέχονταν την πρόταση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Γιατί ο Ζάεφ δεν είπε πως δεν έχει πλειοψηφία δύο τρίτων και δεν αποδέχεται την πρόταση για Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε. Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τις συνταγματικές αλλαγές δεν θα συνεχιστεί σήμερα, αλλά την Παρασκευή.

ΖάεφΣκόπιαΠΓΔΜ