Πολιτική|06.02.2019 14:31

Δραγασάκης: Μέσα στον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»

Κατερίνα Τζαβάρα

Μέσα στο Φεβρουάριο προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης ότι θα κατατεθεί η νομοθετική παρέμβαση για τα «κόκκινα δάνεια», τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου «Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών».

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει η νέα ρύθμιση να λαμβάνει υπόψιν τις κοινωνικές συνέπειες αλλά και τις δημοσιονομικές και τις συνέπειες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Αυτά είναι πλαίσιο για μια ορθολογική συζήτηση για το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνοντας πως όσα δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παραποιήθηκαν και από μερίδα του Τύπου και από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν, θυσιάζουν και σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεωρώ θετικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμως είπε κάτι που έπρεπε να έχει λεχθεί ίσως προ πολλού αλλά ελέχθη τώρα. Ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συμφωνώ σε αυτό», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και επέμεινε ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι ένας «ευρύτερος κοινωνικός στόχος» που «δεν έχει λύσεις manual» και «δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος για να ξεφορτωθεί μια τράπεζα τα δάνεια αυτά».

Υπογραμμίζοντας πως το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ, σημείωσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και η επιστροφή τους στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπάρχει λόγω κόκκινων δανείων και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οικονομία, ένα χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» για να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν είχε επισημάνει την ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Είχα μιλήσει για παράλληλο σήμερα θα το πω εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που τώρα υλοποιείται με συμπληρωματικά μέσα πέραν των τραπεζών. Αναφέρομαι σε μια σειρά προγραμμάτων που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Μια δέσμη από επενδυτικά ταμεία τα οποία ήδη λειτουργούν», εξήγησε. Τέλος, εξήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναπτυξιακή τράπεζα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΒουλήΓιάννης Δραγασάκηςκόκκινα δάνεια