Πολιτική|22.03.2022 15:45

ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία εφημερίδων: Η ελευθερία της γνώμης δεν μπορεί να περιοριστεί από κανέναν Μητσοτάκη

Newsroom

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει η αντιπολίτευση, με αφορμή την τροπολογία που αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εφημερίδων, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή έλεγχο του Τύπου» και τονίζοντας πως «η Δημοκρατία και η ελευθερία της γνώμης δεν μπορεί να περιοριστεί από κανέναν Μητσοτάκη».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει πως αυτή η «νυχτερινή τροπολογία Μητσοτάκη για τον πρωτοφανή έλεγχο του Τύπου είναι ενδεικτική της κατάστασής του: Αντιλαμβάνεται ότι πέφτει και θέλει να ελέγξει τα πάντα. Όμως στην προσπάθειά του αυτή δεν καταλαβαίνει ότι το μόνο που κάνει είναι να επιταχύνει την πτώση του».

Όπως αναφέρει έπειτα, σύμφωνα με αυτή την τροπολογία το ΕΣΡ, «το οποίο βάσει Συντάγματος έχει αρμοδιότητα για κανάλια και ραδιόφωνα επειδή κατέχουν δημόσιες συχνότητες», θα έχει το δικαίωμα «να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, τα οποία θα τα πληρώνει ο μέτοχος και όχι η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα».

«Πρόκειται για ευθεία καταπάτηση των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος, καθώς και του Νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες» υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο.

Έπειτα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «Η ταύτιση φυσικών με νομικά πρόσωπα που γίνεται επιλεκτικά μόνο για τις εφημερίδες, δημιουργεί ενδιαφέροντες συνειρμούς: Με τη λογική αυτή, οι μέτοχοι σε εκδοτικές εταιρίες με μεγάλα χρέη θα πρέπει να καλύπτουν από την προσωπική τους περιουσία τις οφειλές. Με λίγα λόγια και ένα τυχαίο παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να πληρώσει τα δανεικά και αγύριστα του Κήρυκα Χανίων ή ακόμα και της ΝΔ από την προσωπική του περιουσία».

«Έχει ενδιαφέρον επίσης πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται στις εφημερίδες και αφήνει εκτός τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τα σάιτ. Γιατί ένας καναλάρχης ή ιδιοκτήτης σάιτ να μην πληρώνει από την προσωπική του περιουσία τα πρόστιμα του καναλιού ή της ιστοσελίδας του;» ρωτάει έπειτα η αντιπολίτευση.

Στη συνέχεια σχολιάζει ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο δώρο θα σκεφτεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο» και ρωτάει: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να δηλώνονται οι εκδότες των εφημερίδων, αλλά αυτό γιατί δεν επεκτείνεται και στις ιστοσελίδες; Μόνο για τις εφημερίδες ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη η διαφάνεια; Γιατί ψήφισαν νόμο για να μην κάνουν δήλωση πόθεν έσχες οι ιδιοκτήτες καναλιών, ενώ ο τελευταίος εργαζόμενος δημοσιογράφος είναι υπόχρεος;».

Μετά, τονίζεται πως «η απόκτηση αρμοδιότητας του ΕΣΡ σε ένα τέτοιο ζήτημα δημιουργεί ένα επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας του Τύπου, που με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό θα απέχει πολύ από τον καλώς εννοούμενο έλεγχο».

«Η Δημοκρατία και η ελευθερία της γνώμης δεν μπορεί να περιοριστεί από κανέναν Μητσοτάκη» τονίζεται στο τέλος.

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των εταιρειών των εφημερίδων

Μια τροπολογία που αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εφημερίδων βάζει φωτιά στη Βουλή.

Η κυβέρνηση με ρύθμιση που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια) θέτει ως «υπεύθυνο» για την επιβολή προστίμων το ΕΣΡ ενώ παράλληλα τα όποια πρόστιμα επιβληθούν θα καταβάλλονται «αμελλητί», δηλαδή από το Πρακτορείο Τύπου, το οποίο αποδίδει τα έσοδα από τις πωλήσεις των εφημερίδων στις εταιρείες που τις εκδίδουν.

Σύμφωνα με πηγές τις αντιπολίτευσης η κυβέρνηση καταργεί το νομικό καθεστώς που ισχύει για τις Ανώνυμες Εταιρείες αλλά μόνο για όσες εκδίδουν εφημερίδα ταυτίζοντας το εταιρικό προφίλ με τα φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην επίμαχη ρύθμιση:

  • Σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδάφιου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημέρων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
  • Στο έντυπο της εφημερίδας που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και της εταιρικής μορφής με την οποία λειτουργεί, αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης. Σε περίπτωση Κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδάφιου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημέρων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10000) ευρώ.
  • Στο έντυπο της εφημερίδας που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και της εταιρικής μορφής με την οποία λειτουργεί, αναγράφεται ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει άμεσα η έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μέτοχων ή των εταιρικών μεριδίων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας Φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδάφιου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημέρων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ»
ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρατροπολογίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςεφημερίδαεφημερίδεςΝέα Δημοκρατία