Πολιτική|28.03.2022 18:09

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Πώς αντιδρούν τα κόμματα

Newsroom

Την επόμενη Πέμπτη στις 7 Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην ελληνική Βουλή σε μία συμβολική κίνηση που θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον κάλεσε να μιλήσει για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας η ομιλία του Ζελένσκι που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα ξεκινήσει γύρω στις 12:00 και θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 10 - 15 λεπτών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά και τα αγγλικά, θα απευθυνθεί πρόσκληση για να είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει μιλήσει σε πολλά κοινοβούλια ανά τον κόσμο.

Την ομιλία του Ουκρανού πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής και την πρόσκληση Μητσοτάκη έχουν σχολιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ταχθεί υπέρ, ενώ το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραβρεθεί στην ομιλία. Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι θα εκπροσωπηθεί, ωστόσο επιτίθεται στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του, ενώ η Ελληνική Λύση μιλά για «μονομερή ενέργεια».

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική κίνηση η πρόσκληση σε Ζελένσκι - Θετικό και το ΚΙΝΑΛ

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να μιλήσει στη Βουλή, ο ΣΥΡIΖΑ μίλησε για «θετική κίνηση». Συγκεκριμένα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Θετική κίνηση αλληλεγγύης η πρόσκληση στον Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή. Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης κ ήπιας ισχύος».

Με θετική διάθεση βλέπουν την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Από την πρώτη στιγμή το ΚΙΝΑΛ έχει σταθεί υπέρ της αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό ενώ από τις πρώτε ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία το κόμμα συγκέντρωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό το οποίο απεστάλη στην Ουκρανία.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή είναι στα πρότυπα ομιλιών του σε άλλα κοινοβούλια ανά τον κόσμο και τονίζουν για ακόμα μία φορά την συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Το ΚΚΕ δεν θα παραστεί στην ομιλία Ζελένσκι

Την απόφαση να μην παραστεί στην ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου… αντιδραστική. Σύμφωνα με πηγές από τον Περισσό, ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαΐκής Ένωσης και αυτή ευθύνεται όπως και η Ρωσία για το δράμα του ουκρανικού λαού.

«Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωμάτωση ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές. Έχει θέσει εκτός νόμου το κομμουνιστικό, Ουκρανίας» υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι είναι προφανής η στάση τους. Το ίδιο, δε, επισημαίνουν θα έκαναν εάν στη Βουλή ερχόταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν.

Θα εκπροσωπηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το ΜέΡΑ25 - Για «πολεμοχαρή υποκρισία» καταγγέλλει τον Μητσοτάκη

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της τηλε-ομιλίας του Προέδρου Ζελένσκι, καθώς τον χαρακτηρίζει «εκπρόσωπο λαού που δέχεται στρατιωτική εισβολή». Παράλληλα, στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον πρωθυπουργό «φανατικό χειροκροτητή των ΝΑΤΟϊκών προσπαθειών υπονόμευσης της μόνης ελπίδας για τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο μιας Ανεξάρτητης-Ουδέτερης Ουκρανίας».

Όσον αφορά στην τηλεομιλία Ζελένσκι, το ΜέΡΑ25 θα αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας του να προστατεύσει τον κοινοβουλευτισμό από την κυβερνητική προσπάθεια να στηθεί μια απρεπής για το κοινοβούλιο φιέστα.

Ελληνική Λύση: Μονομερής ενέργεια - Να μιλήσει στη Βουλή και ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Την αντίδρασή της στην πρόσκληση του πρωθυπουργού εξέφρασε με ανακοίνωση η Ελληνική Λύση, η οποία μιλά για μονομερή ενέργεια και ζητεί την κλήση του πρωθυπουργού της Αρμενίας με φόντο την επανέναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

«Η πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι άλλη μια μονομερής ενέργεια της ΝΔ» σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα  και προθέτει μεταξύ άλλων ότι «το ουκρανικό καθεστώς αποδέχεται τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας… που ενισχύει στρατιωτικά και τις εγκληματικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας», είναι το επικριτικό σχόλιο για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ».

Βολοντιμίρ Ζελένσκιπόλεμοςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΟυκρανίαΚΚΕΚΙΝΑΛ