Πολιτική|01.04.2022 07:39

ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο οι μετεκλογικές συνεργασίες – Καμιά πιθανότητα σύμπραξης με ΝΔ

Βούλα Κεχαγιά

Σταθερή παραμένει η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών μετά την θεαματική στροφή του κ. Μητσοτάκη που εγκατέλειψε την επωδό της αυτοδυναμίας και την πιο σαφή σε σχέση με πριν τοποθέτηση που έκανε για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος  του ΚΙΝΑΛ.

Και αυτή συμπυκνώνεται στη θέση πως με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής την επόμενη ημέρα θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση.

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και πολλούς μήνες έχει διασαφηνίσει τις εκλογικές στοχεύσεις του κόμματός του εξηγώντας πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις κάλπες τότε η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία ή σε δεύτερες κάλπες αλλά την επόμενη ημέρα θα υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

“Παρακολουθούμε τον πανικό του κ. Μητσοτάκη που ξαφνικά ανακάλυψε την σημασία των συνεργασιών και την σταθερότητα που μπορούν να διασφαλίσουν. Όμως όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κ. Μητσοτάκη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα” επισημαίνουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία με την οποία το χάσμα είναι αγεφύρωτο όπως είπε προσφάτως σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας  ή συμμετοχής σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή οικουμενικού τύπου. Επίσης είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα απευθυνθεί σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα -πλην της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης- διερευνώντας την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτό θα στηριχθεί σημειώνουν αρμόδιες πηγές σ’ ένα μίνιμουμ προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο θα επιδιωχθεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν πως τη νύχτα των εκλογών όταν όλοι θα έχουν μπροστά τους όλα τα δεδομένα θα κριθεί και η στάση που θα τηρήσουν άπαντες απέναντι στις εξελίξεις. Είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπαίνουν σε συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός σε μία προοδευτική κυβέρνηση καθώς την απάντηση θα την έχει δώσει ήδη-όπως λένε- ο ελληνικός λαός.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςαυτοδυναμίαειδήσεις τώραΚΙΝΑΛΝέα Δημοκρατία