Πολιτική|08.04.2022 07:15

Τσίπρας: Ιστορική ευθύνη να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό φορέα της σύγχρονης Αριστεράς

Βούλα Κεχαγιά

Με κάλπες που θα στηθούν στον χώρο του Συνεδρίου και όχι δια βοής θα ψηφίσουν οι 5.000 αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ειδικά για τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα. Σε αυτές ως γνωστόν κυριαρχεί η πρότασή του για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. Η σχετική διαδικασία θα γίνει το Σάββατο 16 Απριλίου στο γήπεδο του Tae Kwon Do.

Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρεται να είπε, απαντώντας στις ενστάσεις που διατύπωσε για μία ακόμη φορά η μειοψηφία του κόμματος, πως έχει την ιστορική ευθύνη να αλλάξει το κόμμα γι’ αυτό και εισηγήθηκε αυτές τις καινοτόμες προτάσεις που θα μετεξελίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ έναν πολιτικό φορέα της σύγχρονης αριστεράς.

Με βάση τον Κανονισμό εκλογής Προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής για την εκλογή του Προέδρου έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν -εκτός από όσους έχουν εγγραφεί έως τις 21/3/2022- και όσοι συμπληρώσουν το απογραφικό δελτίο ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών. Η ημέρα εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής ορίστηκε η Κυριακή 15 Μαΐου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε συνολικά 500 τμήματα από τις 8πμ έως τις 8μμ, δηλαδή οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές για 12 ώρες.

Ωστόσο, για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που θα είναι 300 και για την οποία θα στηθεί δεύτερη κάλπη, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία όσοι έχουν εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως τις 21.3.2022 δηλαδή περίπου 61.000 μέλη. 

Η εκλογή των μελών του οργάνου θα γίνει ανά περιφέρεια. Στην Αττική αντιστοιχούν 150 μέλη. Επίσης, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκλέγει 10 μέλη, η Κεντρική Μακεδονία 34 μέλη, η Δυτική Μακεδονία 10 μέλη, η Ήπειρος 10 μέλη, η Θεσσαλία 12 μέλη, τα Ιόνια Νησιά 6 μέλη, η Δυτική Ελλάδα 20 μέλη, η Στερεά Ελλάδα 8 μέλη, η Πελοπόννησος 14 μέλη, το Βόρειο Αιγαίο 4 μέλη, το Νότιο Αιγαίο επίσης 4 μέλη, η Κρήτη 16 μέλη και οι οργανώσεις Εξωτερικού 2 μέλη.

Η ποσόστωση φύλου ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του Καταστατικού που θα εγκριθεί από το Συνέδριο και προβλέπει συμμετοχή 50-50 ανδρών και γυναικών. Η ποσόστωση της διεύρυνσης για την ένταξη των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας ορίζεται σε 20% και υπολογίζεται ανά περιφέρεια. Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Αττική στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20%. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται έως το 30% των θέσεων της ΚΕ που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Αλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία