Πολιτική|12.04.2022 07:15

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον – Η ομιλία Τσίπρα, οι χαιρετισμοί και οι στόχοι

Βούλα Κεχαγιά

Σε δύο στοιχεία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την Πέμπτη στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου.

1.Το περιερχόμενο της ομιλίας Τσίπρα

Στο περιεχόμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα που επί της ουσίας σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να δώσει το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής με νίκη του κόμματος στις επόμενες εκλογές και να περιγράψει τον νέο σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ.

2.Οι χαιρετισμοί των κομμάτων του εξωτερικού

Αλλά και στους χαιρετισμούς εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων του αριστερού και προοδευτικού χώρου από το εξωτερικό. Η Κουμουνδούρου κρατά προς ώρας κλειστά τα χαρτιά της ως προς τον κατάλογο των προσκεκλημένων όμως έχει την αξία της η ανταπόκριση σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης στο κάλεσμα για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς ως γνωστόν ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής στα Συμβούλια του PES.

Οι στόχοι του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Oι στόχοι της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας συμπυκνώνονται στο σύνθημα του Συνεδρίου: «Νέα αρχή, Πολιτική Αλλαγή-Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία».

Κύκλοι του κόμματος αναφερόμενοι στο timing  του Συνεδρίου τονίζουν πως σε συνδυασμό με την κυβερνητική φθορά αποτελεί ένα θετικό μομέντουμ αλλά και μία σημαντική ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκφράσει ένα συνολικό πρόγραμμα προοδευτικής πολιτικής αλλαγής.

Κι αυτό διότι σε εσωτερικό επίπεδο η κυβέρνηση Μητσοτάκη με θρυαλλίδα εξελίξεων την απροθυμία της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών βρίσκεται -όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- υπό αναντίστρεπτη φθορά, κάτι που επιβεβαιώνουν ποιοτικά αλλά και ποσοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μία μοναδική και αναγκαία συνθήκη, η καθαρή νίκη του στην κάλπη της απλής αναλογικής. Το πολιτικό αυτό γεγονός, λένε στην Κουμουνδούρου θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα θέσει αμείλικτα διλήμματα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

H δεύτερη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του κόμματος στο οποίο θα πάρουν μέρος περίπου 5.000 σύνεδροι θα αφιερωθεί στις ομιλίες/παρεμβάσεις των αντιπροσώπων αλλά και στα παράλληλα «τραπέζια» που θα γίνουν στον χώρο του Tae Kwo Do με αντικείμενο την οικονομία, την ενέργεια, την εργασία, την επιχειρηματικότητα και τους νέους και με την αξιοποίηση των συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετέχουν στο think tank του Γραφείου του.

Το Σάββατο παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς το πρωί αναμένεται να στηθούν κάλπες για να γίνουν ψηφοφορίες επί των δύο προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα μέλη. Θεωρητικώς και με βάση τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων οι προτάσεις θα περάσουν με άνεση κι έτσι την Κυριακή θα γίνουν οι υπόλοιπες ψηφοφορίες τόσο για τις δρομολογούμενες αλλαγές στο Καταστατικό -όπως αυτή για την ισάριθμη  (50-50) αντιπροσώπευση των φύλων παντού, όσο και για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος. Οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα