Πολιτική|12.04.2022 07:32

Σχέδιο 50 ημερών στην ενέργεια: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους υδρογονάνθρακες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να ξεδιπλώσει ένα σχέδιο 50 ημερών από σήμερα μέχρι και το τέλος Μαΐου επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων στην ενέργεια και παράλληλα να βάλει τις βάσεις για μια «πράσινη» στρατηγική. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων για την έναρξη ερευνών σχετικά με  εγχώρια  κοιτάσματα  φυσικού αερίου. Πρόκειται για το πρώτο κρίκο σε μια αλυσίδα κινήσεων που θα γίνουν στο ενεργειακό τοπίο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί  στις 30 και και 31 Μαΐου.

Σχέδιο 50 ημερών σε 5 άξονες

Με δεδομένο τον ευρωπαϊκό στόχο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι για να διασφαλιστεί η ενεργειακή τροφοδοσία και στόχος είναι να χαραχθεί μια στρατηγική που θα απλώνεται σε βάθος χρόνου. Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχεδιάζουν την διεύρυνση του πλέγματος στήριξης, καθώς οι λογαριασμοί προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις συμπαρασύροντας τις τιμές σε μια σειρά βασικών αγαθών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς αναγνωρίζεται πως απαιτούνται μέτρα για να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε πολιτική. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως ο κίνδυνος για άνοδο των δυνάμεων του λαϊκισμού είναι ορατός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα σχέδιο πολλών ταχυτήτων στο ενεργειακό πεδίο. To σχέδιο αυτό είναι εστιασμένο σε πέντε βασικούς άξονες

1.Ξεπαγώνουν οι έρευνες για κοιτάσματα

Έναρξη ερευνών σχετικά με εγχώρια κοιτάσματα  φυσικού αερίου. Κεντρικός στόχος είναι οι εταιρείες που έχουν συμβάσεις να προχωρήσουν, ενώ το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση είναι πως θα αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά εμπόδια (π.χ. στο θέμα της αδειοδότησης). Σύμφωνα με πληροφορίες  θα ανακοινωθεί η σύσταση μιας ενιαίας εταιρείας, που θα χειρίζεται για λογαριασμό του δημοσίου δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί πως σε αυτή την φάση το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε περιοχές στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί πως πρόκειται για μια σύνθετη  διαδικασία που αναμένεται να ξεδιπλωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών η χώρα μπορεί να καλύψει εγχώριες ανάγκες ή ακόμα και να γίνει και προμηθευτής  άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μελέτη για το θέμα έχει κάνει και  το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

2. Έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  Έρχεται νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Προετοιμάζεται, επίσης, νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών.

3. Αύξηση παραγωγής λιγνιτικής ενέργειας

Αύξηση της  παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία. Το σχέδιο ήταν να εξορύξουμε 10 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη φέτος και αυτό θα αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια τόνους.

4. Επιταχύνονται οι κινήσεις για το LNG

Επιτάχυνση των κινήσεων για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.

5. Διεθνής συντονισμός

Συντονισμός των κινήσεων με κράτη της ευρύτερης περιοχή. Χθες έγινε τριμερής  σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Μάλιστα οι υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.  Όπως χαρακτηριστικά  τονίζουν κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να μετατραπεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή λύση ή εθνικό σχέδιο για την ενέργεια

Να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το ενεργειακό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ζητά η κυβέρνηση. Από το Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πρέπει να κινητοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για να μπορέσουν τα κράτη - μέλη να αντιμετωπίσουν τις τιμές της ενέργειας. Στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως αν αυτό δεν συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο  τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης νοικοκυρών και επιχειρήσεων, κάτι που θα έχει βέβαια και δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Μια σειρά θεμάτων - όπως η αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας από το φυσικό αέριο, η επιβολή πλαφόν στην χονδρική- είναι στο τραπέζι αλλά μένει να φανεί αν θα «κλειδώσουν» συγκεκριμένα μέτρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Πάντως  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για  άλλο σκοπό, όπως για  παράδειγμα η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. «Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει -και πάντως δεν προχωρήσει γρήγορα- στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα θα πάρει αποφάσεις για πρόσθετες εθνικές παρεμβάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα προσέθεσε πως «η Ελλάδα έχει πλούσια, παρότι πικρότατη, εμπειρία από κρίσεις και δεν πρόκειται να αφήσουμε να μας ρουφήξει άλλος ένας κύκλος φθοράς σαν και αυτό από τον οποίο με πολύ κόπο βγήκαμε».

υδρογονάνθρακεςειδήσεις τώραακρίβειαλογαριασμοί ρεύματοςΚυριάκος Μητσοτάκηςφυσικό αέριοκυβέρνηση