Πολιτική|22.04.2022 07:17

Ακρίβεια: Κρίσιμος ο Μάιος για την κυβέρνηση- Επιχείρηση αναστροφής του κλίματος με μέτρα στήριξης σε… δόσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε μια επιχείρηση ενίσχυσης του κοινωνικού της προφίλ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις δημιουργούν  ένα βαρύ κλίμα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην πολιτική σκηνή. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης και στόχος είναι να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων, καθώς εντείνεται και το pressing από την αντιπολίτευση.

Μήνας σταθμός για την κυβέρνηση ο Μάιος

Ο Μάιος αποδεικνύεται σε μήνα - σταθμό για την κυβέρνηση, που δεν θέλει να αφήσει περιθώρια για την δημιουργία ενός μετώπου διαμαρτυρίας αλλά επιδιώκει να βάλει την «γαλάζια» ατζέντα στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως δεν είναι κοντά ο στόχος της αυτοδυναμίας (ακόμα και με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από την μεθεπόμενη  αναμέτρηση) στόχος είναι να αυξηθεί η γαλάζια συσπείρωση.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, ενώ ήδη πραγματοποιείται σειρά προσυνεδριακών εκδηλώσεων. Στο συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σκιαγραφήσει τις κινήσεις που θα γίνουν τόσο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων όσο και για την υλοποίηση της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Στη Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο να αντικαθίσταται με ένα «αντικυβερνητικό» μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό θέτουν άμεσα η έμμεσα μια σειρά διλημμάτων, όπως «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και «σταθερότητα ή περιπέτειες». Παράλληλα υπογραμμίζουν πως η κρίση της ακρίβειας είναι εξωγενής , ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και μια σειρά από αβεβαιότητες δημιουργούν ένα ρευστό σκηνικό  σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο στόχος είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης, που θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για τις ανατιμήσεις αλλά και οριζόντια μέτρα στο ενεργειακό πεδίο.

Οι ανακοινώσεις του Μαΐου

Με διαδοχικές ανακοινώσεις μέτρων επιδιώκει η κυβέρνηση να χτίσει ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, ωστόσο δεδομένο είναι πως οι ανατιμήσεις έχουν βάλει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό επιλέγεται να ανακοινώνονται σε δόσεις τα μέτρα για δύο λόγους.

  • Ο πρώτος λόγος είναι οικονομικός: τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και επομένως πριν εξαγγελθούν παρεμβάσεις πρέπει να υπολογιστεί το κόστος.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός: να υπάρχουν συνεχώς θετικές ειδήσεις ώστε να μην υπάρξει εντεινόμενη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Η αρχή έγινε με την «επιταγή ακρίβειας» που αφορά 1,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ. Η επίσπευση των ανακοινώσεων έδωσε και μια  … πολιτική ανάσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των πασχαλινών τραπεζιών και συγκεντρώσεων. Στα παράπονα των πολιτών για την πορεία των τιμών οι βουλευτές θα μπορούν να προβάλουν το επιχείρημα πως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τους ευάλωτους.

Παράλληλα το Μάιο αναμένονται οι ανακοινώσεις για ένα ευρύ στεγαστικό πρόγραμμα- με κονδύλια σχεδόν ενάμισι δισεκατομμυρίου  ευρώ- καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα. Μάλιστα ένα περίγραμμα των κινήσεων που θα γίνουν αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας,  όπου θα αναφερθεί και στα επόμενα βήματα στο πεδίο της οικονομίας.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμα «επιταγή ακρίβειας» - με τα ίδια κριτήρια με αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί- ή ενός «κουπονιού» τροφίμων στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά πρόκειται για ένα μέτρο που έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί θα αφορά δύο ή τρία προϊόντα.

Ζήτημα χρόνου αποτελεί πλέον και η ανακοίνωση του νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια με παρεμβάσεις «ανάχωμα» στις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αποφάσεις επισπεύδονται και αναμένεται ένα ευρύ πακέτο που σε βάθος χρόνου θα αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι σχετικές παρεμβάσεις θα μπουν σε εφαρμογή τον Ιούνιο, ενώ για το Μάιο έχει κλειδώσει η παράταση των μέτρων στήριξης.

Ουκρανίανέα μέτραμέτρα στήριξηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαακρίβειαπόλεμοςκυβέρνηση