Πολιτική|27.04.2022 07:08

Κυβέρνηση: Οι δημοσκοπήσεις, οι ακριβοί λογαριασμοί ρεύματος και η σύγκρουση με την αντιπολίτευση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τις δημοσκοπήσεις που θα αρχίσουν να γίνονται μετά από ένα διάλειμμα λόγω του Πάσχα αναμένουν στο κυβερνητικό επιτελείο. Εκεί θα φανεί αν μια σειρά κινήσεων έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση των γαλάζιων ποσοστών, που τους τελευταίους μήνες έχουν επηρεαστεί- σύμφωνα με τα γκάλοπ -από την ακρίβεια.

Έρχονται και άλλα μέτρα στήριξης

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξε σειρά πρωτοβουλιών  από την κυβέρνηση - καταβολή της επιταγής ακρίβειας, ανακοίνωση αύξησης κατώτατου μισθού, άνοιγμα πλατφόρμας για  τα καύσιμα- με στόχο την στήριξη των πλέον ευάλωτων.

Στην «φαρέτρα» είναι και πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάιο με την κυβέρνηση να ποντάρει σε μια θετική ατζέντα. Ωστόσο το κύμα των ανατιμήσεων απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ρευστό τοπίο.

Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο στην αντιπολίτευση είναι σε εγρήγορση καθώς δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή παραμένουν τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης. Με δεδομένο πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει στοχευμένες κινήσεις και όχι σαρωτικούς ανασχηματισμούς μένει να φανεί αν τελικά θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων.

Αδιαμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, καθώς οι λογαριασμοί προκαλούν… ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει πως το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί  μια ευρωπαϊκή απάντηση. 

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρξουν τολμηρές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. θα ανακοινωθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσεις και ήδη τα … κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά. Πρόκειται πάντως για μια εξαιρετικά συνθέτη εξίσωση, καθώς το κόστος για την επιβολή πλαφόν εκτιμάται πως αγγίζει ακόμα και τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί  στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό και επομένως αναζητείται ένα μεικτό σύστημα για να γεμίσει ο «κουμπαράς».

Η κυβέρνηση έχει προτείνει να αξιοποιηθούν περίπου 230 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι αδιάθετα. Ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό θα εγκριθεί και επίσης αν θα δοθούν με τη μορφή δανείων ή με άλλη φόρμουλα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για το τελικό σχέδιο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με επιβολή κάποιας μορφής πλαφόν αλλά και παράταση της επιδότησης. Κρίσιμο είναι το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση ενός ποσού από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς όσο περισσότερο φουσκώνει ο λογαριασμός για μέτρα στήριξης στην ενέργεια τόσο λιγότερα χρήματα μένουν για άλλες δράσεις. Πάντως  στην κυβέρνηση επενδύουν στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας - όπως τα αυξημένα έσοδα - ενώ σήμερα θα υπάρξει μια ακόμα έξοδος στις αγορές (με επταετές ομόλογο). Παράλληλα  ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού και εκτιμάται πως το πρώτο crash test τις ημέρες  του Πάσχα ήταν πετυχημένο. Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Τουρισμού.

Ζητούμενο η συσπείρωση

Έντονη  είναι η  αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που συγκρούονται για μια σειρά θεμάτων. Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Κάρολο και συζητήθηκε ο τρόπος ανάπτυξης της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, με στόχο να αναδειχθεί αναλόγως και το κτήμα Τατοΐου. Ακολούθησε ένα μπαράζ  ανακοινώσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πυρά μεταξύ των δυο κομμάτων εκτοξεύονται για μια σειρά θεμάτων (που κυρίως σχετίζονται με την οικονομία).

Είναι εμφανές πως το τελευταίο διάστημα οι τόνοι στην πολιτική  σκηνή έχουν ανέβει, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο έστω και ατύπως. Στη Νέα Δημοκρατία επενδύουν στην συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων αλλά κοιτούν και στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, εστιάζοντας στα μηνύματα που έρχονται από την  Ευρώπη .

Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως οι εκλογές στην Γαλλία δίνουν έναν ηχηρό μήνυμα σε όσες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν εκλογική επιτυχία με ατζέντα που υπονομεύει τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου   - αναφορικά με τα συμπεράσματα των Γαλλικών εκλογών - οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου κατανίκησαν την ακρότητα και έδειξαν ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις παραμένουν πλειοψηφικές και ακμαίες.

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαμέτρα στήριξηςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρααντιπολίτευσηδημοσκοπήσειςκυβέρνηση