Πολιτική|28.04.2022 12:31

Στον «πάγο» οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μετά τις τουρκικές προκλήσεις

Newsroom

Μετά το μπαράζ προκλητικών υπερπτήσεων της τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά που σημειώθηκε χτες, Τετάρτη, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, αποφάσισε να μεταθέσει για το μέλλον τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών αλλά και την απόφαση για τα ΜΟΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε σε διπλωματικό επίπεδο και με κανένα τρόπο δε συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με και με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Είναι σαφές ότι με τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Νέο διάβημα από το ΥΠΕΞ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε,  νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη», αναφέρει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

H Αθήνα αποκλείει την Άγκυρα από την άσκηση του NATO «Tiger Meet» στον Άραξο

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από χθες, αποφασίστηκε η ακύρωση της συμμετοχής της τουρκικής αεροπορίας από την αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε εκτάκτως τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε στον Τούρκο πρέσβη ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Η απόφαση της Αθήνας έρχεται την ώρα που σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, ζεύγος  τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, την Τετάρτη, 27 Απριλίου, υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. Ακολούθως, έτερος σχηματισμό τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο. Υπενθυμίζεται ότι, την ίδια μέρα, διαφορετικά ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Τουρκίαυπερπτήσειςειδήσεις τώραF-16κυβέρνησηδιάβημα διαμαρτυρίας