Πολιτική|28.04.2022 23:00

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα διπλωματικά και με στρατιωτική ετοιμότητα - Τι σημαίνει η ενεργοποίηση της αεράμυνας στο Αιγαίο

Newsroom

Η οξεία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες έχει οδηγήσει σε σειρά διπλωματικών κινήσεων από την πλευρά της Ελλάδας, όμως η Αθήνα δεν περιορίζεται σε αυτό. Αντίθετα, την Πέμπτη η Αθήνα προχώρησε σε κινήσεις υψηλού στρατιωτικού συμβολισμού, που δείχνουν ότι παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησε μεγάλη άσκηση των αντιαεροπορικών όπλων που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τόσο στα νησιά, όσο και στην ενδοχώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Alpha, η ελληνική αεροπορία απογείωσε έναν πολύ μεγάλο αριθμό οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage και Phantom), τα οποία πέρασαν πάνω από το Αιγαίο.

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας

Μετά τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη. Οι συσκέψεις στο υπουργείο Άμυνας είναι συνεχείς με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες ύστερα από απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αν η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα. Η εντολή είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα «κλειδώνουν».

Σύμφωνα με το Mega, τα αντιαεροπορικά που ήταν σε διασπορά πλέον έχουν αναπτυχθεί κανονικά και τα radar τους έχουν ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα κλειδώνουν οποιονδήποτε στόχο πετά στον αέρα, όπως ακριβώς το κάνουν τα αεροσκάφη που αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά. Με αυτόν τον τρόπο οι πιλότοι της Τουρκίας θα νιώθουν την απειλή και από το έδαφος. Ουσιαστικά ο πιλότος του αεροσκάφους που έχει «κλειδωθεί» βλέπει στο αεροσκάφος του τη συγκεκριμένη ένδειξη και γνωρίζει ότι μπορεί να καταρριφθεί ανά πάσα στιγμή.

Την δια στιγμή στην ελληνική πλευρά υπάρχει προβληματισμός για τον λόγο που επιλέχθηκε η Τετάρτη ως η μέρα που η Άγκυρα προχώρησε σε 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις, ενώ την Πέμπτη δεν πέταξε κανένα μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το OPEN, οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Άμυνας όσο και του ΓΕΕΘΑ είναι το θέμα να τεθεί και σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ.

Η απάντηση σε διπλωματικό επίπεδο - Πώς ερμηνεύει η Αθήνα την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική συμπεριφορά με «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά και με νέο έντονο διάβημα, ενώ παράλληλα ενεργοποίησε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας στο Αιγαίο.

Εξάλλου πλέον οι τουρκικές υπερπτήσεις δεν περιορίζονται σε μικρά ακριτικά νησιά καθώς τα τουρκικά μαχητικά έφτασαν στο σημείο να πετάξουν πάνω από: Κάλυμνο, Σάμο, Κω, Κάρπαθο και Ρόδο.

Η Ελλάδα απάντησε άμεσα στα παραπάνω, παγώνοντας τα ΜΟΕ αλλά και με δύο αλλεπάλληλα διαβήματα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ κυβερνητικές πηγές λένε πως αυτή η προκλητική συμπεριφορά θα απαντηθεί τόσο στο πεδίο όσο και διπλωματικά.

Όσον αφορά στην ερμηνεία της τουρκικής συμπεριφοράς από την Ελλάδα, η Ελλάδα ποτέ δεν πίστεψε ότι η Τουρκία θα σταματήσει αυτή τη δράση που έφτασε μέχρι πάνω από τα νησιά της χώρας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Τουρκία δείχνει να αισθάνεται αρκετά ισχυρή, καθώς τελευταία παίζει και τον διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσία, περιμένει S-400 ενώ Δύση και ΝΑΤΟ τη «χαϊδεύουν». Επίσης, δεν έχει επιβάλει καμία κύρωση στη Ρωσία και παρόλα αυτά η Δύση «κοιτάζει» αλλού.

Μάλιστα, αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ και κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, να θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Τουρκία παρουσιάζει μία άλλη εικόνα

Μία τελείως διαφορετική εικόνα δίνει από την πλευρά του το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη κατηγορεί ευθέως την Ελλάδα για... προκλητικές υπερπτήσεις και... ψέματα:

«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα μεταξύ των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρει ειδικότερα στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Όπως ισχυρίζεται έπειτα, «Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022 και παραβίασε πολλές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας μας στις περιοχές Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν».

«Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορούν τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν συνάδει με την πρόσφατη συμφωνία για θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους του εναέριου χώρου, η οποία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι όλη την ημέρα δεν υπήρχε καν η είδηση για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και τα τουρκικά ΜΜΕ κρατούσαν μία «περίεργη σιωπή», όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαρία Ζαχαράκη.

ΑιγαίοελληνοτουρκικάΤουρκίαυπερπτήσειςειδήσεις τώρα