Πολιτική|04.05.2022 07:03

Κυβέρνηση: Κλιμακούμενη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια – Καμπανάκια από τις δημοσκοπήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σε νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών αναδεικνύεται η ακρίβεια, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα δημοσκοπικά ποσοστά της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς οι πολίτες αναμένουν περισσότερα στη μάχη με τις ανατιμήσεις.

Δεν φτάνουν τα μέτρα της κυβέρνησης, λένε οι πολίτες

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της Alco για το Open σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του  κατώτατου  μισθού δεν στηρίζουν καθόλου το οικογενειακό τους εισόδημα. Στον αντίποδα μόνο  το 14% απαντά αρκετά, ενώ υπάρχει και ένα 23% που λέει λίγο.

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν φαίνεται να βλέπει φως στο τούνελ και είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Alco έξι στους δέκα πολίτες αναμένουν χειρότερες ημέρες όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες. Το θετικό αφήγημα που προτάσσει η κυβέρνηση στην οικονομία «συγκρούεται» με τους φουσκωμένους λογαριασμούς και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα δημοσκοπικά ποσοστά της.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ των τελευταίων μηνών η Νέα Δημοκρατία παραμένει  καθαρά πρώτη αλλά με ψαλιδισμένα ποσοστά, γεγονός που απομακρύνει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Η τάση αυτή συνεχίζεται και στην πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά το Πάσχα από την Alco, καθώς στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στο 30.6% από το 31.1%. Η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 8.1 ποσοστιαίες μονάδες - από 8.9 που ήταν στη προηγούμενη έρευνα - με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει μια οριακή αύξηση (στο 22.5 % από το 22.2%).

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καρπώνεται σε ουσιαστικό βαθμό την κυβερνητική φθορά. Ωστόσο αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις, καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών για την πορεία των τιμών εντείνεται και τα … ηλεκτροσόκ είμαι διαδοχικά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς στην ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνονται οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων στην ενέργεια και χθες έγινε μια ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η λύση που προκρίνεται προβλέπει έναν συνδυασμό παρεμβάσεων στην χονδρική και λιανική τιμή και θα ισχύει  αρχικά μέχρι το τέλος του έτους με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης αν συνεχιστεί και το χειμώνα το ενεργειακό ράλι.

Στροφή στη μεσαία τάξη και «φλερτ» με τον κεντρώο χώρο

Οριζόντια θα είναι η νέα παρέμβαση στο ρεύμα, με στόχο να καλύψει και τη μεσαία τάξη. Μάλιστα στο νέο πακέτο θα υπάρχουν μέτρα  στήριξης και για όσους καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω, οι οποίοι τώρα μπορεί να βλέπουν  τους λογαριασμούς  ρεύματος τέσσερις και πέντε φορές αυξημένους.

Το προηγούμενο διάστημα μια σειρά μέτρων ήταν εστιασμένα στους πλέον ευάλωτους, ωστόσο τώρα στόχος είναι να ανοίξει για περισσότερους ομπρέλα προστασίας. Άλλωστε η μεσαία τάξη είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει και πολιτικά  την Νέα Δημοκρατία, καθώς είχε συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην εκλογική νίκη του 2019.

Στόχος είναι το σχέδιο που θα ανακοινωθεί να  δίνει μια ανάσα στα νοικοκυριά,  ώστε να αποφευχθεί η αναβίωση του «δεν πληρώνω». Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί το «φλερτ» με το κεντρώο ακροατήριο, με το δίλημμα της επόμενης κάλπης να είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάζουν όλο και περισσότερο τους τόνους στην κυβερνητική πλευρά αναγνωρίζουν πως θα επικρατήσει σκληρό ροκ στο δρόμο προς τις κάλπες. Σε αυτή την χρονική συγκυρία στόχος στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι να μην υπάρξει ένα ευρύ αντικυβερνητικό μέτωπο, ωστόσο αναγνωρίζεται πως η οικονομία σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το αποτέλεσμα της επόμενης αναμέτρησης. Για το σκοπό αυτό παράλληλα με τα νέα μέτρα για την ενέργεια θα τρέξουν και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε βασικά αγαθά.

Όσον αφορά στο timing της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει πως κάλπες θα υπάρξουν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο υπάρχουν φωνές στο γαλάζιο στρατόπεδο που σημειώνουν πως το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αναμενόμενη καλή πορεία του τουρισμού και φανεί πως ενεργειακά ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος θα υπάρξει ο …πειρασμός ενός εκλογικού αιφνιδιασμού. Προς το παρόν ανάλογες συζητήσεις είναι πρώιμες, καθώς αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι αυξήσεων που απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

κυβέρνησηλογαριασμοί ρεύματοςδημοσκοπήσειςακρίβειαειδήσεις τώραδημοσκόπησημέτρα στήριξης