Πολιτική|07.05.2022 07:00

Διλήμματα και συνθήματα στο δρόμο προς τις κάλπες: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η … πολιορκία της μεσαίας τάξης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια ομιλία που έδειχνε ξεκάθαρα τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση έκανε χθες στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία έδινε μια εικόνα από τα διλήμματα της κάλπης, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται σε τρεις λέξεις από «Σ» που είναι «Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια».

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά από εξωγενείς κρίσεις (π.χ. τα γεγονότα στον Έβρο, η μάχη με τον covid, το ενεργειακό μέτωπο), ωστόσο προχωρά στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. «Το είπαμε - το κάναμε» είναι ένα από τα συνθήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, ενώ στόχος είναι να καλλιεργηθεί μια εικόνα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της οικονομίας (έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας κ.α.).

Στο φλέγον θέμα της ενέργειας στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως έχουν υπάρξει αδικίες, ωστόσο αυτό αποδίδεται και σε εξωγενείς παράγοντες και συγκεκριμένα στην καθυστέρηση λήψης αποφάσεων από την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή εντεινόμενο είναι το… φλερτ προς την μεσαία τάξη. Πρόκειται για ένα κοινό που σε σημαντικό βαθμό είχε συμβάλει στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ωστόσο ζορίζεται όλο και περισσότερο από το κύμα των ανατιμήσεων.

Τα περισσότερα μέτρα μέχρι τώρα ήταν στοχευμένα στους πλέον ευάλωτους, ωστόσο είναι πλέον εμφανές πως το πλέγμα στήριξης πρέπει να διευρυνθεί. «Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στο εθνικό σχέδιο δράσης που μπαίνει σε εφαρμογή.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το κύμα αυξήσεων έχει επηρεάσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας- που πάντως παραμένει σταθερά πρώτη - ο στόχος για την αυτοδυναμία έχει δυσκολέψει. Τα δικά του μηνύματα έστειλε χθες ο K. Μητσοτάκης, που σημείωσε πως «δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα». Για να προσθέσει πως «με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα».

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εξακολουθούν να επενδύουν στο λεγόμενο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και επιχειρούν να προσεγγίσουν αυτό το κοινό με επιχειρήματα για σταθερότητα και με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Και αυτή η προσπάθεια θα εντείνεται όσο πιο κοντά έρχονται οι επόμενες κάλπες.

Στη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός δεν έκανε μόνο αναδρομή στα πεπραγμένα των τελευταίων 33 μηνών αλλά ξεδίπλωσε και μια σειρά κινήσεων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Έμφαση έδωσε στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα - μιλώντας για αυξήσεις στις συντάξεις, μειώσεις εισφορών και προσλήψεις υγειονομικών - αλλά και στην πορεία υλοποίησης μιας σειράς μεγάλων έργων.

Η … μάχη του κέντρου

Δεδομένο είναι πως εφόσον η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη γινόταν στο συνέδριο τις Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν δυνατόν να μην υπήρχαν πολλαπλές αναφορές στο «γαλάζιο» ακροατήριο. Άλλωστε κεντρικός στόχος στο δρόμο για τις επόμενες κάλπες είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων και στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν διαρκείς αναφορές στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο όσο πιο κοντά έρχονται οι επόμενες κάλπες τόσο θα αυξάνεται η πολιορκία στο κεντρώο ακροατήριο, το οποίο διεκδικούν και άλλοι μνηστήρες. Για ένα «προοδευτικό κέντρο πολλών διαφορετικών ρευμάτων, που τα ενώνει η Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα κατά την διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε πως οι πολίτες θα αξιολογήσουν «ποιο κόμμα μπορεί να εκλέγεται για να κυβερνά μόνο του αλλά ξέρει να διοικεί ενωτικά και να απευθύνεται χωρίς παρωπίδες σε όλους».

Στο πλαίσιο αυτού του ανοίγματος στο κεντρώο ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως τα χρώματα και οι ετικέτες των παλιών κομματικών διαχωρισμών έχουν ξεθωριάσει. Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως το χθεσινό σχήμα «αριστερά-δεξιά» μεταφέρεται στο δίλημμα «καθήλωση-εξέλιξη», «πρόοδος-οπισθοδρόμηση» και στα αντίθετα ρήματα «γκρεμίζω-χτίζω», «υπόσχομαι-πράττω».

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίασυνέδριοΚυριάκος Μητσοτάκης