Πολιτική|08.05.2022 14:21

Μητσοτάκης - 14ο Συνέδριο: Στόχος το καλοκαίρι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Εκλογές σε 12 μήνες

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τον κυβερνητικό οδικό χάρτη των επόμενων μηνών παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καταληκτικής του ομιλίας στο 14ο συνέδριο της ΝΔ. Όπως υπογράμμισε για την κυβέρνηση o ορίζοντας είναι καθαρός: Εθνικό στόχο αποτελεί μες στο καλοκαίρι η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας.

«Για να κλείσει επιτέλους αυτό το τραυματικό κεφάλαιο που άνοιξε την τελευταία δεκαετία. Και εντός του 2023 να πετύχουμε επιτέλους την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα ώστε με μεγαλύτερη άνεση να χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα μας. Μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης, οι πόροι του ΕΣΠΑ θα ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα και την πράσινη μετάβαση ενώ στο εσωτερικό πεδίο θα ολοκληρωθούν αλλαγές που ήδη θεμελιώσαμε με άμεση προτεραιότητα την υγεία την αναγέννηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και την παιδεία με νέο νομοσχέδιο για ανοικτά και δημιουργικά πανεπιστήμια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, οι οποίες όπως επανέλαβε θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Επιδιώκουμε την αναμέτρηση και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού με τους αντιπάλους μας. Σκεφτείτε την κυρία Χριστοδουλόπουλου στον Έβρο, τον κύριο Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε τον κύριο Βαρουφάκη στην οικονομία, για σκεφτείτε το δίδυμο Κοτζιά - Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή θα είναι η σύγκριση στην επόμενη αναμέτρηση», υπογράμμισε με νόημα.

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τους οποίους κατηγόρησε ως λαϊκιστές. Προανήγγειλε, δε, ότι το επόμενο διάστημα η επίθεση του λαϊκισμού προς τη ΝΔ και την κυβέρνηση συνολικά θα είναι έντονη. «Ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεση του λαϊκισμού μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο όσα πέτυχε η χώρα έως τώρα αλλά τορπιλίζοντας συνολικά την θέση της μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή γιατί στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη», είπε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εάν η στάση του ΣυΡιζΑ στην πανδημία χαρακτηρίστηκε από υγιειονομικό σαμποτάζ, η τακτική του σήμερα θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί κοινωνικό σαμποτάζ. Όπως προσέθεσε ο Αλ. Τσίπρας επιστρατεύει αδίστακτα ψέματα για να παραμορφώσει την πραγματικότητα, ζητώντας εθνικές ευθύνες για μία διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο. «Κατασκευάζοντας μία εικόνα μίας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδας που μόνο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βλέπει. Υποσχόμενος ξανά ότι με ένα νόμο και μένα άρθρο θα κάνει και θα ανακουφίσει ένα πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Οι αντίπαλοί μας αναζητούν βέβαια το δικό τους κομματικό φιλί της ζωής στην τεχνική της δημαγωγίας.Οι ανέξοδές υποσχέσεις ακούγονται καλά, αλλά φυλακίζουν μια Ελλάδα και τότε γεννιούνται οι πλάστες προσδοκίες. Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν αφήνοντας μόνους τους πολίτες να αφήνουν κάτω από τα ερείπια που έφεραν τα ψέματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αιχμές άφησε και για την στάση Τσίπρα στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Ο Τσίπρας δεν τολμάει να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν που είναι η πραγματική αιτία των αυξήσεων, αλλά τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Μητσοτάκη. Έρχονται μήνες γεμάτοι από ψεύτικα επιχειρήματα».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, μίλησε ξεκάθαρα για ανανέωση ιδεών της Νέας Δημοκρατίας, φράση που θεωρήθηκε από ορισμένους και ως απάντηση στον Α. Σαμαρά. « Η ΝΔ έχει ανοιχτά και τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης και των ιδεών. Ναι είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει. Και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό δυναμικό. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα λαϊκό πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω απ' όλα. Μία παράταξη που έμεινε όρθια και δυνάμωσε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όταν κλονίζονταν παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Και πράγματι περάσαμε κι εμείς από δύσκολες στιγμές. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40 ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Και γιατί δεν πάψαμε ποτέ να βρισκόμαστε εκεί που λέει και το σύνθημά μας δίπλα σε κάθε πολίτη», σημείωσε.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον στόχο της επόμενης εκλογικής μάχης, λέγοντας ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση όχι ως μία απλή σκοπιμότητα αλλά ως μία αναγκαιότητα.

ειδήσεις τώρασυνέδριοΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης