Πολιτική|12.05.2022 12:28

Δένδιας: Δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη η επιστολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αναβάθμιση των τουρκικών αεροσκαφών

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι εστάλη στα νομοθετικά σώματα ένα pre Notification το οποίο αφορά όχι νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους υπαρχόντων αεροσκαφών. Εάν με ρωτάτε εμένα ως υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης αυτό δε συνιστά τελεσθείσα πράξη». Αυτό τόνισε ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά την επιστολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αναβάθμιση των Τουρκικών F-16.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται για «κανονική ειδοποίηση» αλλά για pre notification. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα για έναν απλό λόγο: «διότι η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ελληνικής Δημοκρατίας».

Σαφής είπε είναι η θέση της Ελλάδας και για τα γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία. «Αυτή είναι η άποψή μας και αυτή την άποψη θα διατυπώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν είχε και δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα διαφορετικής πορείας διότι στην πραγματικότητα υπερασπίζοντας τα σύνορα όλων των κρατών του πλανήτη υπερασπίζεται τα δικά της σύνορα, την δική της ανεξαρτησία την δική της ύπαρξη. «Η ύπαρξη μας και η ανεξαρτησία μας δεν διασφαλίζεται μόνο με επικλήσεις περί του δικαίου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και επανερχόμενος στα ζητήματα με την Άγκυρα ξεκαθάρισε πως οι απαράδεκτες οι τουρκικές υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελούν αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας.

Τζο ΜπάιντενΝίκος ΔένδιαςF-16Τουρκίαειδήσεις τώρα