Πολιτική|18.05.2022 22:30

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το χειροκρότημα στο Κογκρέσο εξόργισαν την Τουρκία - Αξιωματούχοι και ΜΜΕ δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους

Newsroom

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η ομιλία του στο Κογκρέσο, έβαλαν «φωτιά» στην Τουρκία, η οποία δείχνει εκνευρισμό. Τούρκοι αξιωματούχοι κατέκριναν το χειροκρότημα, ενώ και τουρκικά ΜΜΕ εξέφρασαν θυμό.

Τα πρώτα «καρφιά» για την Άγκυρα φαίνεται πως ήταν η γαλανόλευκη γραβάτα και η «ελληνοποίηση» του ονόματος Μπάιντεν σε... Μπαϊντενόπουλος.

Ωστόσο, η τουρκική ενόχληση κορυφώθηκε, όπως μεταδίδει το OPEN, όταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και όλο το Κογκρέσο καταχειροκροτούσαν την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωνε την ειρηνική θέση για την Κύπρο, ότι δεν υπάρχει λύση με δύο κράτη στο νησί.

Οργή από Οκτάι και Τατάρ

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του: «Παρακολουθήσατε το θέατρο για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τις οποίες αποκαλούμε συμμάχους. Σηκώθηκαν και χειροκρότησαν όρθιοι τον Έλληνα πρωθυπουργό που είναι ενάντια στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Αποτελεί παράδειγμα η συμπεριφορά τους, λες και δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι στο νησί».

Το χειροκρότημα των γερουσιαστών «άκουσε» στην κατεχόμενη Λευκορωσία και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι «όσοι βλέπουν τις πραγματικότητες στην Κύπρο λένε ότι πρέπει να υπάρξει λύση δύο ξεχωριστών λαών, ωστόσο, αυτοί που χειροκρότησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στις ΗΠΑ δεν βλέπουν αυτές τις πραγματικότητες».

Εκνευρισμός και για τα F-35

Άλλο σημείο εκνευρισμού αποτελούν οι εξοπλισμοί: Την ώρα που η Τουρκία παραμένει αποκλεισμένη από το F-35 η Ελλάδα δηλώνει ότι θέλει να το έχει με ελληνικά χρώματα πάνω από το Αιγαίο, πριν το 2030.

«Δώρο F-35 από τον Μπάιντεν στον Μητσοτάκη» γράφει η Γενί Σαφάκ, ενώ σε τηλεοπτικά στούντιο διατυπώθηκε φόβος μήπως οι σύμμαχοι ενισχύσουν την Ελλάδα και αυτό φέρει τις δύο χώρες αντιμέτωπες.

Διάλογος που πραγματοποιήθηκε στον «αέρα» τουρκικού καναλιού:

- Για την Ελλάδα μπορούν να κάνουν τα πάντα.

- Μπορούν να κάνουν τα πάντα.

- Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.

- Επομένως, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι η Τουρκία και η Ελλάδα να έρθουν η μία αντιμέτωπη με την άλλη.

Ασχολίαστη δεν έμεινε στα τουρκικά ΜΜΕ και η καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά: «Αυτά τα λόγια του Μητσοτάκη καταχειροκροτήθηκαν για πολύ ώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο» ακούστηκε, χαρακτηριστικά, στον «αέρα» του Ulke TV.

ΤουρκίαΆγκυραειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΗΠΑΤζο Μπάιντενελληνοτουρκικές σχέσεις