Πολιτική|19.05.2022 15:25

Γενοκτονία Ποντίων - Τσίπρας: Η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό

Newsroom

Το μήνυμα του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνει ότι «τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία». 

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει την καθοριστική συμβολή των Ποντίων προσφύγων «που ήρθαν στην Ελλάδα και συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες» ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι «η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία.
Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.
Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο.
Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας.

 

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΓενοκτονία ΠοντίωνΑλέξης Τσίπρας