Πολιτική|24.05.2022 22:14

Συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν στο Νταβός: Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα στο Νταβός με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία, κι έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.

Δεν έχει τέλος η κρίση - Η Ρωσία «εργαλειοποιεί τα τρόφιμα» προειδοποιεί η Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την Τρίτη ότι «η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων»,  κατά την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», τόνισε η ίδια.

Όπως ανέφερε, τα χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία έχουν καεί και «στην, κατεχόμενη από τη Ρωσία, Ουκρανία ο στρατός του Κρεμλίνου κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα».

«Σήμερα, το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει αποθήκες σιτηρών σε όλη την Ουκρανία, εσκεμμένα. Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείουν ουκρανικά πλοία γεμάτα σιτάρι και ηλιόσπορους. Οι συνέπειες αυτών των επαίσχυντων πράξεων είναι εκεί για να τις δουν όλοι. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτοξεύονται. Και είναι οι εύθραυστες χώρες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τόνισε, η Ρωσία συσσωρεύει τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως μία μορφή εκβιασμού, εμποδίζει τις προμήθειες για να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ή εμπορεύεται σιτάρι με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη. «Αυτό λέγεται χρήση της πείνας και των σιτηρών για την άσκηση εξουσίας», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη για κινητοποίηση μεγαλύτερης συνεργασίας και υποστήριξης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. «Η παγκόσμια συνεργασία είναι το αντίδοτο στον εκβιασμό της Ρωσίας», υπογράμμισε.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι συνεργάζεται με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για τη διοργάνωση εκδήλωσης σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τις λύσεις στην Ευρώπη και στην περιοχή.

ειδήσεις τώραΝταβόςΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚυριάκος Μητσοτάκης