Πολιτική|02.06.2022 13:40

Οικονόμου για αποστολή όπλων σε Ουκρανία: Ό,τι θα πάει πρώτα θα αντικατασταθεί - Γιατί δεν μειώνεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβεβαιώσεις πως οτιδήποτε σταλεί στην Ουκρανία πρώτα θα αντικατασταθεί παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Ότι είναι να πάει στην Ουκρανία πρώτα θα αντικατασταθεί και μετά θα πάει», ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και παράλληλα σημείωσε ότι δεν αποδυναμώνονται οι αμυντικοί προσανατολισμοί της χώρας. «Είχε δοθεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία υλικό που δεν αξιοποιούνταν από τις ένοπλες δυνάμεις. Οτιδήποτε αξιοποιούσαν οι ένοπλες δυνάμεις θα αντικατασταθεί με πιο σύγχρονο βελτιωμένης γενιάς, με σκοπό να μην έχουμε καμιά επιχειρησιακή απώλεια», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν μειώνεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Την ίδια ώρα, ο κ. Οικονόμου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα. Όπως εξήγησε κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια τρύπα περίπου 3,5 δις ευρώ, η οποία με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να καλυφθεί, δηλαδή με νέους φόρους. Είπε αναλυτικά:

«Αν ήτανε να ρίξει κάνεις την τιμή της βενζίνης στα προ κρίσης επίπεδα θα έπρεπε να οδηγηθεί σε μία απώλεια εσόδων της τάξης των 3,8 δις €. Το επιχείρημα ότι όσο αυξάνονται οι τιμές μειώνονται οι κατανάλωσης και άρα μειώνεται έτσι κι αλλιώς ο φόρος κατανάλωσης και δημιουργούνται υπερέσοδα από το Φ.Π.Α. είναι λάθος στη βάση του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μια μικρή μείωση της τάξης του 8% στην αμόλυβδη παρά το γεγονός ότι η αύξηση έφτασε το 26%. Αυτό θα σήμαινε ότι στην καλύτερη περίπτωση από τα 3,8 δις που είναι ο ενιαίος φόρος κατανάλωσης και ο Φ.Π.Α. θα περίπου τρακόσια εκατομμύρια ευρώ. Πάλι θα υπήρχε μία μαύρη τρύπα στα έσοδα ύψους 3,5 δις. Τα οποία πως θα αντιστάθμιζε κάνεις στον προϋπολογισμό, θα έβαζε καινούργιους φόρους θα αύξανε εισφορές», σημείωσε. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι όποιο μετρό η κυβέρνηση αποφασίζει το ανακοινώνει και «αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση».

Για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή

Σε ότι αφορά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική ανάλυση των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την παράνομη και καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ανέπτυξε ανησυχίες και προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας και που σχετίζονται με την συνέχιση του πολέμου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τις ανησυχίες για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα η οποία ενθαρρύνετε από το ρωσικό αναθεωρητισμό και ανέδειξε παραστατικά , όπως το κάνει πάντοτε με ευθύνη, την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, την ανάγκη να συνεχίσουμε σε αυτό το προσανατολισμό που έχει χώρα μας».

Γιάννης Οικονόμουειδήσεις τώραΟυκρανίακυβερνητικός εκπρόσωποςκυβέρνησηκαύσιμαβενζίνηΦΠΑ