Πολιτική|07.06.2022 12:12

Μηνύματα Μητσοτάκη: Τι είπε για την τουρκική προκλητικότητα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την κριτική για τη φωτιά στη Βούλα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του από το βήμα εκδήλωσης για την Υγεία.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η τουρκική ρητορική πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια και μάλιστα από ένα σημείο και μετά γίνεται και λίγο γραφική όταν εγείρει ζητήματα με τέτοιο τρόπο».

«Εγώ», πάντως, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης «δεν κρατάω μούτρα στον Ερντογάν», αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε «θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και με απόλυτη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σημειώσει ότι είχε την εντύπωση πως είχε βρει με τον κ. Ερντογάν ένα πλαίσιο συνεννόησης, το οποίο στηριζόταν επί της αρχής στην υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν ευθέως την άλλη πλευρά.

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Και ένα μήνα μετά είχαμε ένα πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και μία διακίνηση του επιχειρήματος περί της μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου επειδή δήθεν αυτά είναι στρατιωτικοποιημένα. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά και προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και τα αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων μας. Είτε μιλάμε για τις Ηνωμένες πολιτείες είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης έχουν υπάρξει και στο παρελθόν περίοδοι που έχει μεγάλη ένταση στην ρητορική η οποία έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. «Εύχομαι κι ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει αποδείξει ιστορικά ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι είμαστε μακριά και από την ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020, αλλά σε κάθε περίπτωση «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους και πόσο μάλλον σε μία εποχή όπου αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη πρόκληση την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δε χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας».

Τα πεδία συνεργασίας με την Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία. «Η επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο συνεννόησης με την Τουρκία. Έχουμε 20 εκατομμύρια τόνους σιτάρι εγκλωβισμένους στην Ουκρανία και ο μόνος τρόπος να βγει αυτό το σιτάρι είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Η Τουρκία προφανώς έχει ένα ρόλο να παίξει στη Μαύρη θάλασσα ελέγχοντας τα στενά και η Ελλάδα έχει ένα ρόλο να παίξει καθώς έχει τη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία του κόσμου», είπε.

Τι είπε για τις πρόωρες εκλογές

Στο μεταξύ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του είναι να εξαντληθεί η τετραετία. «Θέλω να πω και κάτι ακόμα:  από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευτεί ότι σε καμία περίπτωση ενώ βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας, δεν αποτελεί άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς όπως το κάναμε μέχρι τώρα. Το κυβερνητικό έργο το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο», ξεκαθάρισε.

Στόχος του, δε, όπως σημείωσε είναι «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο όποιος θα γίνεται με πολιτικές κραυγές κατηγορίες χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία και που τελικά το μόνο που θα κάνει είναι να αποξένωση τους πολίτες από του πολιτική».

Για τη φωτιά στη Βούλα

Αναφερόμενος, επίσης, στη φωτιά στη Βούλα εκτίμησε ότι αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από τις άλλες φορές με μεγάλη ταχύτητα. «Αυτό το είπανε οι ίδιοι οι κάτοικοι», σημείωσε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.  «Είχαμε μία ομοβροντία κατηγοριών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύει κανείς ότι  δεν θα έχουμε φωτιές το καλοκαίρι;  Βεβαίως και θα έχουμε φωτιές το καλοκαίρι το ζήτημα είναι πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Και πως πήραμε τα μαθήματα από τις περσινές αστοχίες και μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι».

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ασκεί μια μηδενιστική κριτική σε όλα. «Για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης. Το αν αυτό έχει ανταπόκριση στις δημοσκοπήσεις ας το κρίνουν οι ίδιοι αλλά πιστεύω ότι αυτό που αξίζει η χώρα σήμερα είναι μία προγραμματική σκληρή αντιπαράθεση πολιτική», προσέθεσε.

Τέλος, προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέα λελογισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όλες οι ειδήσεις:

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Η προκλητική ρητορική να μη μεταφραστεί σε ένταση επί του πεδίου – Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιδότηση ρεύματος: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους

Μετά τον κορονοϊό, τι; Έρχονται και νέες πανδημίες λέει ο Παυλάκης – Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες της Ευρώπης για κολύμπι: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤουρκίαακρίβειατουρκική προκλητικότηταμέτρα στήριξηςφωτιά τώραΒούλαφωτιάεκλογές