Πολιτική|09.06.2022 09:24

Επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα: Γερμανός αναλυτής εξηγεί στο ethnos.gr τι σημαίνει για τις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου και τα ελληνοτουρκικά

Τίμος Φακαλής

«Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο», λέει ο θυμόσοφος λαός… Η ελληνική παροιμία ταιριάζει «γάντι» στην επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα την Παρασκευή. Λίγες μέρες μετά την βοήθεια Μητσοτάκη στον Σόλτς για αναπλήρωση από το Βερολίνο των τεθωρακισμένων που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία – μια κίνηση που απομάκρυνε προσωρινά την κριτική που δέχεται ο Καγκελάριος από τους Γερμανούς για τη στάση του σχετικά με τις παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο,- ο διάδοχος της Μέρκελ ανταποδίδει την ελληνική στήριξη.

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκεί θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Ευχαριστώ» Σολτς στην Αθήνα που στοιχήθηκε στις προσπάθειες της Δύσης στο Ουκρανικό

«Με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά, ο Καγκελάριος αναβαθμίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει ένα μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά που διαδραματίζονται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη» εκτιμά, μιλώντας στο ethnos.gr, ο Δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαϊνάρντους, ο Σολτς έρχεται για να ευχαριστήσει, αφενός, την Αθήνα που στοιχήθηκε στις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία και αφετέρου λόγω των στρατιωτικών προμηθειών που γίνονται από την Αθήνα (τεθωρακισμένα τύπου Marder). «Η Ελλάδα δεν έχει αφήσει ίχνος αμφιβολίας ότι δεν είναι με το μέρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συμμετέχει στις κυρώσεις και διπλωματικά υποστηρίζει τη Δύση» προσθέτει ο Γερμανός ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η επίσκεψη Σολτς, διευκρινίζει ο κ. Μαϊνάρντους, δεν ταυτίζεται με την πρόσφατη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ούτε έρχεται ο Καγκελάριος γιατί φοβάται μην γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Αυτό είναι λάθος».

Στήριξη στην Αθήνα και από τον σκληρό Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Η στήριξη Σολτς έρχεται λίγους μήνες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τον σκληρό Γερμανό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος και αυτός αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Ο κ. Λίντνερ αν και ήταν ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριζαν ότι έπρεπε να φύγει από το ευρώ η Αθήνα, πρόσφατα, δήλωσε ότι το Βερολίνο μπορεί να μάθει από τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας που έχουν γίνει επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.

Θέμα υποβρυχίων αναμένεται να θέσει ο Μητσοτάκης στο Σολτς 

Κύριος στόχος της ελληνικής διπλωματίας από την άλλη, είναι η κινητοποίηση της υποστήριξης των φίλων και των εταίρων στη διαμάχη που υπάρχει με την Άγκυρα με αφορμή και την κλιμάκωση της έντασης που καταγράφεται από την πλευρά της Άγκυρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και στη Δύση και αυτό το θέμα για την Ελλάδα θα κυριαρχήσει προσπαθώντας να το προωθήσει.

Σύμφωνα με τον Μαϊνάρντους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακριβώς όπως έθεσε το ζήτημα στην Ουάσιγκτον κατά της προμήθειας σύγχρονων αεροσκαφών στην Άγκυρα, έτσι και τώρα θα ζητήσει από το Βερολίνο να τερματίσει τη συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια μπροστά στο Γερμανό φιλοξενούμενο. «Είναι μια πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας και δεν θέλει να γίνει αυτή η πώληση. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η αντίδραση του Σολτς» 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις στροφής της Γερμανίας μέχρι στιγμής

Η έκβαση της υπόθεσης των  υποβρυχίων αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι το κόμμα των Πρασίνων που ανήκει η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε προεκλογικά κατά της πώλησης υποβρυχίων στην Τουρκία αλλά αυτή η στάση ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Από αυτήν την εξέλιξη την Παρασκευή θα μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα αν υπάρχει ή όχι μια στροφή. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις στροφής της Γερμανίας» σημειώνει ο κ. Μαϊνάρντους, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου του Βερολίνου πριν από μία βδομάδα ο οποίος επέκρινε τις τουρκικές προκλήσεις, τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο αλλά και την στάση του Ερντογάν που «έκοψε» τον διάλογο με τον Μητσοτάκη. «Αυτή την δήλωση ήταν κάτι που περίμενε η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Υποθέτω ότι και ο Σολτς θα επαναλάβει την ίδια δήλωση στην Ελλάδα».

Δεν βλέπω διαμεσολάβηση Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα για να πέσουν οι τόνοι

Και μπορεί το 2020 η Μέρκελ να μπήκε στη μέση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αποκλιμακώνοντας την κατάσταση στο Αιγαίο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτήν την φορά-σύμφωνα με τον κ. Μαϊνάρντους γιατί στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο τα πράγματα δεν βρίσκονται στο σημείο που είχαν φτάσει το 2020.

«Μια τέτοια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης προϋποθέτει την συγκατάθεση και των δύο πλευρών. Πρώτον, ξέρουμε ότι ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Μητσοτάκη. Έκλεισε την πόρτα ο Τούρκος πρόεδρος. Το άλλο πιο ουσιαστικό ακόμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι μας λείπει η κ. Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. Η κ Μέρκελ είχε το ατου ότι είχε την άμεση προσωπική πρόσβαση στον κ. Ερντογάν. Έφτιαψε για πολλά χρόνια και με μεγάλο κόπο μια σχέση εμπιστοσύνης με τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας. Μια άμεση πρόσβαση εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης λείπει αυτές τις μέρες». 

Γερμανικό σινιάλο για τα Δυτικά Βαλκάνια από τη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ο κ .Σόλτς θα παρακαθήσει σε δείπνο με τους πρωθυπουργούς των Βαλκανίων, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Όπως λέει ο Γερμανός αναλυτής, η πολιτική στάση της Γερμανίας στο θέμα της διεύρυνσης στη Δυτική Βαλκανική είναι γνωστή και δεδομένη. Αν και παραδέχεται ότι υπάρχει διαφοροποίηση εκ μέρους της Γαλλίας, εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός Παρισιού-Βερολίνου. «Υπάρχει η θέληση της Γερμανίας να δείξει την αλληλεγγύη της στα Δυτικά Βαλκάνια και να πει ότι η Γερμανία είναι στο πλευρό τους. Πέρα από αυτό ξέρουμε ότι οι συζητήσεις εντός της ΕΕ γίνονται με δύσκολο τρόπο και θα έχουμε στο μέλλον πάρα πολλά τέτοια ζητήματα». 

Ανοιχτό ελληνογερμανικό ζήτημα

Ένα από τα ανοιχτά ελληνογερμανικά ζητήματα είναι και το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Υπάρχει στην ατζέντα εδώ και πολλά χρόνια, επιβαρύνοντας τις σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου. Το θέμα αυτό έχει - και θα εξακολουθεί να εχει - μεγάλη σημασία για τις διμερείς σχέσεις. Με την αλλαγή της κυβέρνησης στην Γερμανία παρατηρείται ενας νεος τρόπος επικοινωνίας στο θέμα, μια διαφορετική προσέγγιση, τονίζει ο κ. Μαϊνάρντους και συνεχίζει: «Μου κανει εντύπωση η δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών για το επίμαχο θεμα. 'Τοσο λίγα είναι γνωστά για την έκταση φρικαλεοτητων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδω κατα την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, λεγει η κυρία Μπαερμποκ. "Ως Υπουργός Εξωτερικών ειναι σημαντικό για μενα να διατηρήσω την μνήμη ζωντανή"». 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒερολίνοΓερμανίαΌλαφ Σολτςειδήσεις τώραΘεσσαλονίκη