Πολιτική|09.06.2022 18:17

Μύλος μετά τις αναφορές Παναγιωτόπουλου για διαρροές στρατιωτικών σχεδίων – ΣΥΡΙΖΑ: «Στοχοποιούν τον Μπουρνού» - ΝΔ: «Αδιανόητη στάση»

Newsroom

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με φόντο τη χθεσινή έκρηξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παναγιωτόπουλος, κατηγόρησε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών, με αφορμή αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Σε συνέχεια των όσων έγιναν εντός της Βουλής, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αντήλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει απειλές σε βάρος του βουλευτή από «τρολ του Μεγάρου Μαξίμου» και το κυβερνών κόμμα να κάνει λόγο για «ανευθυνότητα» από τον κ. Μπουρνού

Η αναφορά του Γιάννη Μπουρνού

Συγκεκριμένα, προχώρησε σε μια αναφορά που προκάλεσε στη συνέχεια την έκρηξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Εγώ από τα λίγα που γνωρίζω, ξέρω ότι κάθε μονάδα,π.χ. στη Λήμνο στον νομό μου, υπολογίζει το σενάριο: τόσες μέρες πολέμου, επί τόσες οβίδες την ημέρα ανάλωση, χρειάζομαι τόσες για να αντέξω μέχρι να με ανεφοδιάσουν, εφόσον καταφέρουν να με ανεφοδιάσουν. Συνεπώς, από πού έφυγαν τα βλήματα; Από τις αποθήκες πρώτης γραμμής; Από τις αποθήκες εφεδρείας; Από τα νησιά; Από τη Θράκη; Από τις αποθήκες στα μετόπισθεν; Υπάρχει προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα για την αντικατάστασή τους ή τα έχετε αποφασίσει μόνος σας; Ρωτήσατε τη Διεύθυνση Πυροβολικού και σας είπε ότι τους περισσεύουν; Αυτά τα ερωτήματα τα θέτω και θα έπρεπε να απαντηθούν πάρα πολύ εύκολα αν οι κάμερες έκλειναν για 10 λεπτά».

Το ξέσπασμα Παναγιωτόπουλου για το «ελβετικό τυρί»

Απαντώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κύριος συνάδελφος από τη Λέσβο, βγήκε και ρωτούσε πράγματα, προφανώς, πράγματα τα οποία είχε συζητήσει με κάποιον αξιωματικό ή υπαξιωματικό από τη Λέσβο, σχετικά με θέσεις πυρομαχικών, αποθήκες, διατάξεις κλπ».

«Πέντε λεπτά αφότου τοποθετήθηκαν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν είναι δυνατόν, δηλαδή, σε ανοιχτή συζήτηση, αν είναι δυνατόν. Αν είναι να αποκαλύψουμε τέτοιες πληροφορίες, ας αρκεστούμε στο σύστημα πληροφόρησης του Ριζοσπάστη. Από εμένα δεν θα γίνει τέτοιο πράγμα. Αν θέλετε την άποψή μου, θα εγείρω θέμα στους Αρχηγούς, να δουν τι θα κάνουν με αυτό το ελβετικό τυρί, που είναι το σύστημα πληροφοριών, που διαρρέουν από τα επιτελεία ή από τις μονάδες, σε κάθε επίπεδο. Αν είναι δυνατόν, δηλαδή», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος που καταγγέλλει απειλές κατά του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα για την εν κρυπτώ αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της εθνικής άμυνας και την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και επιτέθηκε με αδιανόητο τρόπο στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τα ακροδεξιά τρολ του Μεγάρου Μαξίμου στοχοποιούν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού με απειλές για τη ζωή του, την οικογένειά του και δημοσιεύουν ακόμα και τη διεύθυνσή του», σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος και απευθύνει το εξής ερώτημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Επικροτεί ή αποδοκιμάζει τη στοχοποίηση και τις χυδαιότητες περί προδοσίας εναντίον του βουλευτή και αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Ας έχει υπόψη του ότι για οτιδήποτε συμβεί θα έχει την απόλυτη ευθύνη», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΝΔ: Ανεύθυνη η στάση του βουλευτή

«Είναι αδιανόητο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπουρνού να αποκαλύπτει δημοσίως δεδομένα που αφορούν την Εθνική Άμυνα της χώρας. Μπροστά σε αυτή την ανεύθυνη στάση, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός, αλλά πρέπει να αποδοκιμάσει δημοσίως τον βουλευτή του», απάντησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης και κατέληξε: «Σε τόσο κρίσιμα θέματα είναι καθήκον όλων να δείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα».

«Καρφιά» στρατιωτικών σε Παναγιωτόπουλο

Την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός Άμυνας είχε πει, σύμφωνα με πληροφορίες: «Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η κατασκοπεία πλέον.Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».

Η ΠΟΕΣ, σε σχετική της ανακοίνωση, κατηγορεί τον υπουργό πως βγάζει «αυθαίρετο συμπέρασμα», ενώ κάνει λόγο και για «ανυπόστατες κατηγορίες».

«Κλείνετε τρία χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τιμωρώντας καθημερινά τα στελέχη με την πολιτική που ασκείτε, η οποία δεν λέει να συμπεριλάβει την παραμικρή μέριμνα υπέρ τους» τονίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Παράλληλα, ζητείται η διεξαγωγή έρευνας ώστε, όπως λένε, «να ανακαλύψετε αν και ποιοι “κρύβονται” πίσω από τις διαρροές που επικαλείστε».

Όλες οι ειδήσεις

Ευθείες απειλές Ερντογάν: «Δεν αστειεύομαι, θα πάθετε νέα Μικρασιατική Καταστροφή αν δεν έρθετε στα συγκαλά σας» - Με χάρτες απαντά η Αθήνα

Κακοκαιρία Genesis: Φέρνει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς - Ποιές περιοχές επηρεάζονται

Γιώργος Παπανδρέου: Βηματοδότης τοποθετήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό

Πιο κοντά στο όνειρο για τη Νέα Τούμπα ο ΠΑΟΚ - Δημοσιεύθηκε το πολυπόθητο ΦΕΚ

Νάσος ΗλιόπουλοςΣΥΡΙΖΑΈνοπλες ΔυνάμειςΝέα ΔημοκρατίαΓιάννης Μπουρνούςειδήσεις τώραΝίκος Παναγιωτόπουλος