Πολιτική|13.06.2022 07:10

Γιατί οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες για τα ελληνοτουρκικά: Τα επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Μέχρι τότε θεωρείται πιθανόν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντείνει τον χορό των προκλήσεων, καθώς φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να επιδοθεί σε ένα σκληρό παζάρι με τη Δύση για να αποκομίσει ανταλλάγματα. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο, ρισκάροντας βέβαια να του γυρίσει  μπούμερανγκ αυτή η αμφιλεγόμενη τακτική.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως δεν μπορεί να γίνουν αποδέκτες αναθεωρητικές πρακτικές ο Τούρκος πρόεδρος δεν λέει να εγκαταλείψει τα νεοθωμανικά του όνειρα. Και  δεν είναι μόνο το κλίμα έντασης που συντηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι παράλληλα και το «όχι» στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδία στο ΝΑΤΟ αλλά και τα σχέδια του για την Βόρεια Συρία που προκαλούν αντιδράσεις στην Δύση

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τις Άγκυρας και σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι ένοπλες δυνάμεις. Το ενδεχόμενο να κλιμακώσει τις επόμενες δύο εβδομάδες- ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ-  την ένταση ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται πιθανόν αλλά το ποια μορφή μπορεί να έχει αυτή η κλιμάκωση παραμένει άγνωστο. Για παράδειγμα μπορεί να μείνει σε επίπεδο δηλώσεων ή να υπάρξουν και συγκεκριμένες  πράξεις (π.χ. απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, συνέχιση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, εξαγγελίες για παράνομες γεωτρήσεις).

Δεν αποτελεί μυστικό πως η  δημιουργία κλίματος έντασης  βολεύει τον κ. Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι  η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023 με την οικονομία της να κλυδωνίζεται, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου.

Ωστόσο φαίνεται πως το κρεσέντο των προκλήσεων δεν γίνεται μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Το γεγονός πως ο κ. Ερντογαν ρίχνει διαρκώς νερό στο μύλο της έντασης δείχνει πως θέλει να εκμεταλλευθεί  το ρευστό σκηνικό για να ισχυροποιήσει την θέση του στην διεθνή σκηνή. Αυτό τον κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτο, καθώς εμφανίζεται αποφασισμένος  να ανοίξει όλη την βεντάλια των θεμάτων.

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται απαντά η Αθήνα

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση  είναι πως η  εποχή του κατά βούληση αναθεωρητισμού και της ευφάνταστης ερμηνείας της Ιστορίας ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Άλλωστε η  αντίδραση του Δυτικού κόσμου στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά έμπρακτη απόδειξη αυτής της εξέλιξης.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα υπογράμμισε  πως «κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία κτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν  πως η  Ελλάδα  είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και υπογραμμίζουν  πως η χώρα δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν εγκλωβίζεται σε εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής.

Να σημειωθεί πως Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει συνάντηση με τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο  Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο της συνάντησης - που θα γίνει στην Λευκωσία - θα βρεθεί  η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας  και οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού

Στην  προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που απεικονίζουν τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.  Η ανάδειξη του τουρκικού αναθεωρητισμού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ το θέμα θα τεθεί από την ελληνική πλευρά στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Ιουνίου.

Τουρκίατουρκικές προκλήσειςειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν